Петъчното историческо обещание на лидерите на Северна и Южна Корея за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, трябва да даде силна ръка на американския президент Доналд Тръмп в предоговарянето на ядрената сделка с Иран, заяви израелският министърът на разузнаването Израел Кац, пише The Jerusalem Post, цитиран от "Фокус".

Израел Кац, който ръководи министерството на разузнаването и министерството на транспорта, заяви, че подобно развитие на Корейския полуостров, стига да се стигне до реализацията му, може да има огромно въздействие за минимизиране на опасността от надпреварата за ядрено въоръжение в Близкия Изток.

Ядрената сделка с Иран от 2015 година, срещу която израелското правителство яростно противостоеше, е в опасност от разпадане, ако президентът Доналд Тръмп реши да спази ултиматума си за връщане на икономическите санкции върху Иран.

"Той (Тръмп) ще има по-силна позиция срещу Иран сега и може би ще убеди Европейския съюз да не бъде слабото звено в коалицията", допълни Кац.

"Мисля, че ще бъде много добре за севернокорейците да приключат и да излязат от бизнеса с ядрено въоръжаване. Това ще бъде много добре и за нашия регион, защото има връзка", уточни той.

Според Кац, връзката между Иран и Северна Корея се състои в ракетната технология: "Да, мисля че има връзка що се отнася до развитието на балистични ракети. И ние имаме доказателствата за това."

"Мисля, че трябва да сме много твърди с Иран", завърши Израел Кац, който има амбиции за наследяване на Бенямин Нетаняху на поста министър-председател.Превод и редакция: Йонислав Дочев

© 2018 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на матери