Израелски изтребители нанесоха удар по къщата в Газа на лидера на "Хамас" Исмаил Хания, съобщиха израелските въоръжени сили (ЦАХАЛ), цитирани от агенциите и БТА.

"Тази нощ изтребители на ЦАХАЛ нанесоха удар по къщата на ръководителя на Политическото бюро на "Хамас" Исмаил Хания, която е била използвана за терористични цели и често е служела за място за срещи на висшето ръководство на "Хамас" за извършване на терористични атаки срещу израелски цивилни и войници", се казва в съобщението.

Вестник "Таймс ъв Израел" отбелязва, че Хания в последните години живее в Катар. По данни на изданието движението "Хамас" два пъти е съобщавало за нанесени удари от израелските военни по къщи на ръководителя на политбюрото на движението в Газа, но това е първият път, в който за подобен удар съобщава пресслужбата на израелската армия.

Същевременно американският президент Джо Байдън заяви, че е дал на израелския премиер Бенямин Нетаняху ясно да разбере, че решението за две държави е единственият начин за слагане край на израелско-палестинския конфликт и че окупирането на Газа би било "голяма грешка", предаде Ройтерс.

Байдън заяви пред репортери, че прави всичко възможно за освобождаване на заложниците, отведени от въоръжената групировка "Хамас" в Газа, но това не означава изпращане на американски военни.

Президентът каза пред репортери тази седмица, че посланието му към заложниците е: "Дръжте се там, ние идваме", което породи въпроси какво е имал предвид.

Помолен да поясни коментара си, Байдън заяви на пресконференция: "Това, което имах предвид, беше "правя всичко по силите си, за да ви измъкна. Идвам да ви помогна, да ви измъкна". Нямам предвид да изпратя военни там /.../. Не говорех за военни".

Байдън каза, че работи постоянно по въпроса и няма да спре, докато заложниците, сред които и тригодишно американче, не бъдат освободени.