Американският прокурор, който предизвика политическа буря миналия месец с доклад, според който президентът Джо Байдън имал "слаба памет", днес защитава оценката си в подготвени бележки преди показанията си пред председателстваната от републиканците комисия на Конгреса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Специалният прокурор на САЩ Робърт Хър ще говори пред съдебната комисия на Камарата на представителите, която е една от комисиите, които провеждат разследване за импийчмънт на 81-годишния Байдън.

"Оценката ми в доклада доколко е надеждна паметта на президента беше необходима, точна и справедлива", заявява Хър в подготвеното си встъпително изявление според множество американски медии. "Не съм направил по-приемливо обяснението си. Нито пък съм очернил несправедливо президента. Обясних на главния прокурор решението си и причините за него. Това е, което трябваше да направя."

Хър се появява седмица след като Байдън изнесе пламенна Реч за състоянието на Съюза, което даде сигнал за агресивно начало на кампанията за преизбиране на президента демократ - реванш с републиканеца Доналд Тръмп.

В доклада на Хър се казва, че той няма да повдига обвинения срещу Байдън за задържане на класифицирани документи след като напуска вицепрезидентския пост през 2017 г., но предизвика гнева на Белия дом заради оценката, направена на Байдън.

"Също така взехме предвид, че по време на процеса г-н Байдън вероятно ще се представи пред съдебното жури, както направи по време на интервюто ни с него, като симпатичен, добронамерен, възрастен мъж със слаба памет", се казва в доклада.

Байдън, най-възрастният човек, заемал длъжността президент на САЩ в историята, се обяви срещу описанието, правено за него в публични коментари, като заяви, че паметта му е добра, а вицепрезидентката Камала Харис я нарече политически мотивирана.