Бившият американски президент Доналд Тръмп се изправи пред съда в Ню Йорк - този път по гражданско дело за мошеничество в бизнес практиките му, което той заклейми като политически мотивирана "измама", предаде Асошиейтед прес. 

Традиционно той нарече обвиненията срещу себе си "лов на вещици" и опит да бъде попречено да се върне в Белия дом. 

"Това е продължение на най-големия лов на вещици за всички времена", каза той на път към съда в Ню Йорк, където се яви доброволно. "Това е измама. Това е измама", категоричен бе републиканецът, като повтори позицията си, че искът е политически мотивиран опит да се осуети завръщането му в Белия дом.

В обвинителния акт, внесен от главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс, се посочва, че Тръмп и компанията му са заблуждавали банки, застрахователи и други лица, като най-често са вписвали невярна информация за богатството му във финансовите отчети.

Съдия Артър Енгорън вече постанови, че Тръмп е извършил измама в бизнес отношенията си, но предстои да се произнесе по още шест иска по делото.

Прокурорът настоява Тръмп да изплати неустойки в размер на 250 милиона долара, както и да му се наложи забрана да прави бизнес в Ню Йорк.

Ако решението на съдията от миналата седмица бъде потвърдено след обжалването, Тръмп ще бъде принуден да се откаже от имоти в Ню Йорк, включително офис сградата "Тръмп Тауър" на Уолстрийт, игрища за голф и имение в предградията, отбелязва БТА.