Американските власти решиха да заведат граждански иск за нарушаване на американските закони за борба със замърсяването срещу "Фолксваген" и неговите луксозни марки "Ауди" и "Порше", от които искат обезщетение, което може да възлезе на най-малко 20 милиарда долара, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Американското министерство на правосъдието и Агенцията за околна среда обявиха, че са внесли общ иск в съд в Мичиган срещу германската компания. Те я обвиняват, че е оборудвала 600 000 автомобила с дизелов двигател със софтуер, който им позволява да замърсяват прекомерно въздуха, "без да бъдат заловени" и по този начин "да мамят" потребителите и да вредят на здравето на хората.

Този граждански иск е отделна стъпка от разследването за извършено престъпление по наказателния кодекс, което министерството на правосъдието на САЩ започна паралелно срещу германския концерн.

По гражданския иск двете страни, които са го подали, искат американското правосъдие да наложи глоба от най-малко 32 500 долара за всяка засегната от манипулацията кола. Към това ще се добавят и най-малко 2750 долара за всеки инсталиран софтуер.

Стойността на глобата може да варира в зависимост от годината на производство на засегнатите автомобили.

Германският автомобилен гигант, който има 600 000 служители и годишен оборот от 200 милиарда евро, задели вече 6 милиарда евро за евентуални глоби и извънсъдебни споразумения.