Парламентът на Република Северна Македония избра с 65 гласа "за", 3 "против" и без "въздържали се" третото поред техническо правителство на страната с премиер досегашният председател на законодателния орган Талат Джафери. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ присъстваха в залата, но не гласуваха, предаде БТА.

Снимки от церемонията ВИЖТЕ ТУК>>

"Въпреки че това правителство може да се нарече преходно и че негов първи приоритет ще бъде провеждането по честен и демократичен начин на редовните президентски и парламентарни избори, искам да подчертая, че за мен няма разлика дали то ще работи 1 или 100 дни. Разбирам ангажимента, доверието и отговорността и ще подходя така, както съм действал по време на всяко предизвикателство в моя професионален и личен живот. Искам да ви уверя, че в нито един момент няма да позволя да се отклоним от това, което означава функционална и надеждна институция за гражданите, институция с ясни компетенции, определени от конституцията", посочи в изявлението си Талат Джафери.

Представяйки приоритетите на техническото правителство, чиято главна цел е организирането на изборите, Джафери посочи, че то ще продължи и работата на предишното.

Снимка: АР/БТА

"По отношение на членството в ЕС и ускорената европейска интеграция, с цел пълноправно членство до 2030 г., правителството ще продължи да изпълнява всички задължения, произтичащи от започнатите преговори. Сред тях са задълженията, произтичащи от проведения скрининг. Това включва пътната карта за реформи в публичната администрация и върховенството на закона с план за действие, както и изготвяне на пътна карта за функциониране на демократичните институции", посочи Джафери.

Към приоритетите за работата си той добави подготовката за успешното прилагане на плана за растеж на ЕК за Западните Балкани, ускорен и устойчив растеж на икономиката, продължаване на политиката за изпълнение на планираните капиталови инвестиции, продължение на политиките за увеличаване на минималната и средната работна заплата и пенсиите, продължаване на субсидирането на гражданите и бизнеса, особено в областта на цената на електроенергията и топлоенергията, намаляване на цените на хранителните продукти и запазването на стандарта на живот на гражданите, продължаване на политиките за стабилизиране на цените и връщане на инфлацията към предишните умерени и ниски нива, както и пълно спазване на фискалната дисциплина и изпълнение на бюджета за 2024 г.

"Правителството ще изпълнява всички дейности за пълноценно функциониране на МВР и максимален принос за опазване на обществения ред и мир. Ще поддържаме и развиваме партньорството на Република Северна Македония в рамките на НАТО и ще останем последователни по отношение на общата външна политика и политика за сигурност на Европейския съюз. Междуетническите отношения, зачитането на гражданските, културните, езиковите, религиозните и други особености са характеристика на модела "едно общество за всички". Те са добавена стойност и насърчаване на социалното и националното сближаване, приобщаването, борбата срещу речта на омразата и зачитането на многообразието, което ще продължи да бъде ангажимент на правителството", посочи Джафери.

В състава на техническото правителство има две основни промени - министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика са представители на опозицията.

Изборът на техническото правителство бе съпътстван и от коментари и реакции.

"Един дезертьор подаде оставка, друг ще седне в премиерския стол" - така депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски започна изказването си в пленарната зала, като добави, че опозицията очаква министърът на вътрешните работи да се сблъска "с много предизвикателства и клопки, защото има работа не с европейци, а с хора, чиито приятели са в черния списък".

Снимка: АР/БТА

"Това е "исторически ден", защото (Северна) Македония е с исторически най-високия дълг, най-лошото здравеопазване, правителство с исторически най-висока корупция в региона. Джафери е от Гостивар, където 20 процента от жителите се изселиха благодарение на "европейската политика" на ДСИ. Талат завери всички корупционни договори в парламента", каза Милошоски, който повтори позицията на опозиционната партия, че няма да гласува за техническото правителство, "защото е незаконно партия с по-малък брой депутати да получи премиерския пост". Милошоски изтъкна още, че "премиерският пост не трябва да се заема от представител на партия, която е свързана корупция".

Целта на ВМРО-ДПМНЕ на предстоящите избори е да победи и на 9 май да бъде обявена "свободата на (Северна) Македония", каза още Милошоски от парламентарната трибуна.

"Няма да позволим ВМРО-ДПМНЕ да хвърли петно ​​върху изборния процес. Заедно с мнозинството депутати, заедно с гражданите няма да позволим разрушителните сценарии на ВМРО-ДПМНЕ да успеят. През изминалите години СДСМ показа, че е демократична партия, която знае как да защитава гласа на гражданите и неприкосновеното им право на свободна воля. Така ще продължим", каза от своя страна Дарко Каевски от СДСМ, според когото ВМРО-ДПМНЕ "е изнервена заради изборното поражение, което я очаква".

Последен от парламентарната трибуна говори председателят на ДСИ Али Ахмети, който вчера нарече днешното гласуване в парламента на Северна Македония исторически ден, а днес упрекна опозицията, че с изказванията си е променила концепцията на 28 януари.

Снимка: АР/БТА

"Когато бях млад и живеех под наем, моят майчин език беше отричан, а родителите ми трябваше да работят в Австрия и Либия. Дали Кичево беше по-добър град, когато живеех там под наем, или сега, когато кметът е албанец, а градът се управлява заедно от албанци и македонци. През 2001 г. бяхме от различни страни. Дали тогава беше по-добре? Когато ме гонехте от държавата и бях следен като терорист и сепаратист, или сега, когато заедно приемаме закони и управляваме нашия общ дом. В тези 22 години с моята партия се опитахме да работим и с ВМРО- ДПМНЕ, и със СДСМ. Аз съм партньор и гледам интересите на държавата. Следващото правителство трябва да се ангажира с изборите и изграждане на политиките за в бъдеще. Студената война свърши, но сега виждаме много по-сериозна война, която не може да се подценява. Москва погази идентичността на Украйна, затова трябва да бъдем внимателни в политиките, които ще правим занапред. Дали погледът ни ще бъде към Москва, а стомахът ни ще бъде насочен към Европа? Тези неща не могат да вървят заедно. И независимо от разликите, които имаме трябва да сме за Европа, не за Русия. Казахте, че младите бягат от държавата, но младите хора от ЕС се връщат в своите държави и Полша е пример за това. И ако сме патриоти, по най-бързия начин Северна Македония трябва да стане член на ЕС. Това е общ проблем и като хора от една къща трябва да намерим начин той да бъде преодолян", посочи Джафери, чието изказване беше посрещнато с аплодисменти, докато опозицията беше извън залата.

Новоизбраното техническо правителство положи клетва в пленарната зала. Това е третото поред преходно правителство в Северна Македония, след като през 2015 г. в Пържино бе постигнат договор за съставяне на преходно управление в страната, което да подготвя изборите, в което да участват и представители на опозиционните партии.

Талат Джафери е първият премиер на страната от албанската етническа общност, а правителството трябва да управлява Северна Македония в следващите 100 дни.

На второ извънредно заседание, което също трябва да бъде проведено днес парламентът трябва да избере и зам. министрите в правителството, както и да попълни парламентарния състав.

Това е третото техническо правителство в историята на Северна Македония, след това на Емил Димитриев през 2016 г. и на Оливер Спасовски през 2020 г. Според закона техническото правителство трябва да управлява страната в рамките на 100 дни, с основна цел подготовка на изборите през пролетта. Предишните две технически правителства надхвърлиха този срок.