Партията на бившия премиер на Израел Бенямин Нетаняху се класира на първо място на предсрочните парламентарни избори, предадоха световните агенции, като се позовават на екзитпол на израелската телевизия "Кан". Според проучването "Ликуд" получава 30-31 места в 120-местния Кнесет.

На второ място е партията "Йеш Атид" на досегашния премиер Яир Лапид, която има между 22 и 24 места.

Заедно със съюзниците си от религиозните и крайнодесните партии Нетаняху е на прага на постигане на мнозинство от 61 места в парламента, показват данните от екзитпола.

Според данните от екзитпола крайнодесния съюз между формациите на Бецалел Смотрич и Итамар Бен Гвир е на трето място с 14-15 места.

На четвърто място е десноцентристката формация на Бени Ганц, която според екзитпола получава 11-13 места.

Противно на предходните избори израелските арабски партии се представиха сега в три изборни листи - "Раам" на умерените, "Хадаш Таал" на светски среди и "Балад" на националистите. Първата от тях на Масур Абас, която подкрепи отиващата си управляваща коалиция на Лапид, според екзитпола получава 5 места. Втората получава - 4 места, а третата нито едно.

В лявото пространство работническата партия "Авода" получава 5-6 места, а формацията "Мерец" - 4-5 места.

Ултраортодоксалните партии, които са съюзници на Нетаняху получават както следва - 10 места за "Шас" и 7 места за "Яхадут Ха Тора".

Избирателната активност е била от 66,3 процента, сочат данните на Централната избирателна комисия два часа преди затварянето на избирателните секции. Това е над пет пункта по-висока от същия час на изборите през 2021 г. и най-високата в този момент от 1999 г., когато основният проблем беше закъсаващият мирен процес с палестинците.

Това са петите избори за три години и половина в Израел, една политически разделена страна, която трудно успява да състави управляващи коалиции или пък да ги задържи дълго време на власт.на които бившият премиер Бенямин Нетаняху се бори за завръщане на власт

Проучванията на три големи израелски телевизии показват, че Нетаняху и неговите съюзници ще спечелят мнозинството от 61 места в парламента, необходимо за съставяне на ново правителство.

Бен-Гвир е ученик на равин расист, който беше убит през 90-те години и обеща твърда линия срещу палестинците. Очаква се Бен-Гвир да търси позиция в кабинета като ръководител на министерството, което контролира полицията. Само миналия месец той размаха пистолет в напрегнат палестински квартал на Йерусалим и призова полицията да стреля по палестински хвърлячи камъни. Той също така призова за депортиране на арабски депутати.

Израелският крайнодесен депутат и ръководител на партията "Еврейска сила" Итамар Бен-Гвир пристига в централата на своята партия в Ерусалим, вторник, 1 ноември 2022 г.

Снимка: АР/БТА

Нетаняху, който е съден за корупция, ще може да се пребори с обвиненията като министър-председател, подобрявайки шансовете си да избегне присъда или затвор. Опонентите му го смятат за сериозна заплаха за демократичните институции на Израел и върховенството на закона.

Основният съперник на Нетаняху е човекът, който му помогна да бъде свален миналата година, центристкият временен премиер Яир Лапид, който предупреди срещу националистическия и религиозен съюз, който ще възникне, ако Нетаняху се върне на власт.

"Гласувайте за държавата Израел и за бъдещето на нашите деца", каза Лапид, след като гласува в луксозния квартал на Тел Авив, където живее.

След като даде гласа си в селището на Западния бряг, където живее, Бен-Гвир обеща, че гласуването за неговата партия ще доведе до "напълно дясно правителство" с Нетаняху като министър-председател.

Бен-Гвир, който беше осъден за подстрекателство заради антиарабската си реторика, видя как влиянието му нараства в анкетите преди вота и поиска ключов портфейл, ако Нетаняху бъде избран да състави правителство.

С бивши съюзници и протежета, които отказват да заемат поста му, докато той е на съд, Нетаняху не успя да формира жизнеспособно правителство на мнозинството в 120-местния Кнесет или парламента.

"Малко съм притеснен", каза Нетаняху след гласуването. "Надявам се да завършим деня с усмивка."

Противниците на Нетаняху, идеологически разнообразна констелация от партии, са еднакво затруднени в събирането на 61 места, необходими за управление.

Тази безизходица доведе Израел в безпрецедентна политическа криза, която подкопа вярата на израелците в тяхната демокрация, нейните институции и техните политически лидери.

Подкрепен от почти култовото обожание на своите последователи, 73-годишният Нетаняху отхвърли призивите да се оттегли от опонентите си, според които някой, съден за измама, злоупотреба с доверие и приемане на подкупи, не може да управлява. Нетаняху отрича да е извършил злоупотреба, но неудобни подробности от продължаващия му процес многократно стават новини на първа страница.

Във фрагментираната политика на Израел нито една партия не е спечелила парламентарно мнозинство и изграждането на коалиция е необходимо за управление. Най-вероятният път на Нетаняху към премиерския пост изисква съюз с крайни националисти и религиозни ултраортодоксални партии.

Тези партии биха поискали ключови портфейли в правителството на Нетаняху, а някои обещаха да проведат реформи, които биха могли да накарат правните проблеми на Нетаняху да изчезнат. Ултранационалистическата партия Религиозен ционизъм на Бен-Гвир обеща да подкрепи законодателство, което ще промени правния кодекс, ще отслаби съдебната система и ще помогне на Нетаняху да избегне присъда. Критиците бият тревога за това, което смятат за заплаха за израелската демокрация.

"Ако Нетаняху триумфира", пише колумнистът Сима Кадмон във всекидневника Yediot Ahronot, "това ще бъдат последните дни на държавата Израел, каквато я познаваме от 75 години".

Партията Ликуд на Нетаняху се опита да смекчи притесненията, заявявайки, че каквито и да е промени в правния кодекс няма да се прилагат в случая на Нетаняху и че по-екстремните елементи от потенциалната му коалиция ще бъдат овладени. Нетаняху, понастоящем опозиционен лидер, се описва като ненадминат държавник и единствен лидер, способен да управлява страната през безбройните предизвикателства. Проучванията показват, че надпреварата е твърде близка, за да се предвиди. Нетаняху беше свален миналата година след 12 години на власт от разнородната коалиция, изкована от Лапид, основният съперник на Нетаняху. Коалицията, съставена от националисти, които се противопоставят на палестинската държавност, мрачни партии, които се стремят към мирно споразумение, както и - за първи път в историята на страната - малка арабска ислямистка партия, се обединиха заради неприязънта си към Нетаняху. Но тази коалиция се разпадна тази пролет поради вътрешни борби.

Центристът Лапид, бивш автор и телевизионен оператор, който стана премиер като част от споразумение за споделяне на властта, се представи като честна и без скандали промяна от поляризиращия Нетаняху. В краткия си мандат като временен лидер Лапид приветства президента Джо Байдън на успешно посещение в Израел, ръководи страната в кратка военна операция срещу екстремистите от Газа и подписа дипломатическо споразумение с Ливан, определящо морска граница между вражеските нации.

Все пак шансовете на Лапид да се върне на лидерската позиция са нестабилни. Той разчита на избиратели от палестинското малцинство в Израел, което съставлява една пета от населението. Прогнозира се, че избирателната им активност ще достигне исторически ниски нива, но ако неочаквано излязат да гласуват, това може да намали числеността на лагера на Нетаняху.

"Трябва да гласуваме", казва Дживад Абу Шарек, 66-годишен палестински гражданин на Израел от смесения арабско-еврейски град Лод.

"Ако не гласувате, десните печелят. Искаме да спрем екстремистите отдясно. След преброяването на гласовете партиите имат близо три месеца да съставят правителство. Ако не успеят, Израел ще се насочи към нови избори. "Надявам се този път да е окончателно", каза Ави Шлуш, избирател в Тел Авив. "Но няма да е окончателно. Вървим към нови избори."