Нито едно израелско правителство няма да поеме отговорност за пресичането на "червените линии" в отношенията с Русия, съгласявайки се да доставя оръжие на Киев, защото никой няма да се застъпи за Израел в случай на ескалация, заяви израелският посланик в Украйна Михаел Бродски по радио НВ.

"Ние не сме член на НАТО. Страните, които оказват най-голяма военна помощ на Украйна, са членове на НАТО и са защитени от него. Израел се противопоставя сам на агресията на съседните държави. Израел сам се опитва да се бори с терора. Израел е спечелил всички войни в Близкия изток сам, без почти никаква помощ от други държави", казва той, цитиран от украинското издание "Страна".

Според него "днес Близкият изток не е най-спокойният регион" и опасността за Израел и неговите жители продължава да съществува.

"Така че Израел действа, без да пресича тези червени линии, които биха могли да доведат до влошаване на ситуацията със сигурността на Израел, а в дългосрочен план - до война, смърт на цивилни и израелски войници. Никое израелско правителство няма да се съгласи на това", казва Бродски.

"Русия играе важна роля в нашия регион от години, особено след 2015 г., когато руски контингент се появи практически на границите ни в Сирия. Израел е длъжен да се съобразява с този фактор в близкоизточната политика.

Връзките между Израел и Русия са многопластови. В Русия има многобройна еврейска общност, която наброява около 600 000 души. Не можем да пренебрегваме благополучието на тази общност, когато вземаме решения за Русия. Бих нарекъл този диалог труден, но задължителен за Израел и много важен за израелската сигурност", каза посланикът.

Израел е предоставил на Украйна разузнавателни данни, полезни за унищожаването на иранските дронове-камикадзе, твърди "Ню Йорк таймс" в публикация посветена на борбата на украинската армия с тези безпилотни апарати.

В материала се казва, че свалянето на иранските дронове, е "неприятна работа и е по-трудна, отколкото изглежда" и се осъществява както от земята, така и във въздуха 24 часа в денонощието. Тя се състои от три нива на защита: изтребители, които патрулират денонощно, зенитни ракети и групи войници с картечници, които се опитват да свалят прелитащите дронове. Най-трудната част е откриването на дроновете. Те са невидими за радарите и са бавни, така че могат да бъдат объркани с мигриращи птици например.

Според Юрий Сак, съветник на министъра на отбраната на Украйна, украинските военни вече редовно свалят над 70% от дроновете "Шахид-136". Научавайки се как да им противодейства, Украйна ще може да предаде опита си на други държави, смята Сак. Според него тези безпилотни апарати първоначално са били създадени от Иран за използване не в Украйна, а в Израел.

"Те са разработени като масов инструмент за нанасяне на удари по Израел. Използват Украйна като полигон, за да видят слабите места, да ги усъвършенстват и рано или късно да ги използват срещу Израел", казва той.

Миналата седмица израелския министър на отбраната Бени Ганц заяви, че Израел няма да предостави на Украйна системи за ПВО. "Политиката ни спрямо Украйна няма да се промени. Ще продължим да подкрепяме Запада и да стоим на негова страна, но няма да доставяме никакви оръжейни системи на Украйна", заяви Ганц. "Израел води политика на подкрепа за Украйна чрез хуманитарна помощ и доставка на жизненоважно отбранително оборудване. Планирам да разгледам и одобря допълнителен пакет от помощи, както сме правили и в миналото", добави Ганц.