"Киев трябва да се примири с мисълта, че Донбас вече не е част от Украйна; дали ще признае той нашите избори или не - си е негов проблем. Ние направихме избора си", заяви шефът на ЦИК на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Роман Лягин.

На изборите в самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР) печели досегашният й лидер Игор Плотницкий с 63.08% от гласовете, сочат данни на ЦИК след обработването на 100% от протоколите, цитирани от ТАСС и БТА.

Вижте снимки >>

Обществената организация „Мир Луганщине”, чиято листа оглавява Плотницкий, печели 69.42% от вота за народен съвет, в който освен нея ще влезе и "Луганският икономически съюз" с с 22,23 процента и "Народен съюз" с 3,85 на
сто.

Настоящият "министър-председател" на ДНР Александър Захарченко и оглавяваното от него движение "Донецка република" e спечелил вота с гласовете на 765 340 души. Това сочат данните на ЦИК след обработка на 100 процента от протоколите, съобщи РИА Новости.

Второ място на изборите заема Александър Кофман, за когото са гласували 111 000 души.

В гласуването са взели участие 1 012 162 души, от които дистанционно са дали гласа си 104 540 души. В изборите за народен съвет води партия „Донецка република”, чийто списък оглавява Захарченко. За нея са гласували 662 000 души.

Председателят на ЦИК на ДНР Роман Лягин заяви, че изборите са преминали легитимно и без съществени нарушения, които биха могли да повлияят резултатите.
Сега, след като имаме легитимна власт, Донбас вече не е част от Украйна и в следващите няколко дни ще се проведе церемонията по полагане на клетва на новия държавен глава, добави Лягин.

Плотницкий и Захарченко ще положат клетви за президент.

ЕС: Изборите са пречка за мира

Изборите за сепаратистки лидери в Източна Украйна са пречка пред мира и Евросъюзът няма да ги признае, заяви новият върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.
 
"Смятам днешните президентски и парламентарни избори в т. нар. Донецка и Луганска народни републики за пречка по пътя към мира в Украйна. Гласуването е незаконно и Европейският съюз няма да го признае", заяви вчера Могерини в декларация, цитирана от Ройтерс и БТА.

Предсрочни местни избори в съответствие с украинския закон, както е предвидено в споразумението от Минск, са "законното средство за обновяване на демократичния мандат на местните власти в тези райони на Украйна. Призовавам всички страни да работят за организиране на такива избори", изтъква още Могерини.

САЩ: Русия да не изпраща войски

САЩ съветват Русия да не използва изборите в сепаратистките райони в Източна Украйна като предлог за изпращане на войски и военна техника в Украйна, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност при Белия дом Марк Строх, предаде ТАСС.
 
Строх посочи, че според информация, с която САЩ разполагат, руски военнослужещи се връщат към границата с контролираните от сепаратистите райони в Източна Украйна.

"Отново призоваваме Русия и првържениците й сред сепаратистите да изпълняват задълженията си в рамките на споразумението от Минск", каза американският представител.
 
Той подчерта, че Вашингтон не признава никакви резултати от т. нар. избори и призовава членовете на международната общност също да не ги признаят.

"Единствените легитимни избори в Източна Украйна ще бъдат местните избори на 7 декември, свикани от президента Петро Порошенко", каза Марк Строх.

Русия: Избраните да решават практически задачи

Москва уважава волеизявлението на жителите на Югоизточна Украйна и е готова и в бъдеще да съдейства за решаване на кризата, се казва в изявление на руското външно министерство, разпространено от ТАСС.

"Изборите в Донецк и Луганск протекоха като цяло организирано, при висока избирателна активност. Уважаваме волеизявлението на жителите на Югоизточна Украйна", се посочва в изявлението.

Според руското външно министерство "избраните представители са получили мандат да решават практическите задачи по възстановяването на нормалния живот в региона".

"Отчитайки състоялите се избори, е крайно важно да се предприемат активни стъпки за устойчив диалог между централните украински власти и представителите на Донбас в духа на Минското споразумение", се казва още в изявлението.

Москва допълва, че е "готова заедно с международните партньори да съдейства конструктивно за решаване на кризисната ситуация в Украйна".

Китай: Призоваваме към сдържаност

"Ние уважаваме суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Що се отнася до настоящата ситуация, то Китай се надява, че всички страни ще съумеят да спазват условията на примирието, ще запазват сдържаност и хладнокръвие, ще продължат чрез диалог и консултации да отстраняват съществуващите разногласия и със съвместни усилия ще придвижват напред процеса на политическо решаване на украинската криза."
Това каза  говорителката на външното министерство в Пекин Хуа Чунин.

България: Изборите са незаконни

Министерството на външните работи на Република България изразява дълбока загриженост във връзка с проведените на 2 ноември т.нар. президентски и парламентарни избори в ДНР и ЛНР, заяви външният министър Даниел Митов по повод президентските и парламентарни избори в ДНР и ЛНР.

Тези т.нар. избори са в противоречие с действащото украинско законодателство и с Протокола от Минск и не допринасят за намирането на трайно политическо решение на кризата в Украйна. Призоваваме страните, подписали Минските договорености, към тяхното стриктно спазване и прилагане, при зачитане на териториалната цялост, суверенитета, независимостта и единството на Украйна, се казва в изявлението на външния министър.

ООН: Сериозно нарушение  

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун смята, че провелите се в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики в Източна Украйна избори са сериозно нарушение на споразумението, сключено с украинските власти в Минск. Това заяви говорителят на генералния секретар на ООН Фархан Хак пред ТАСС

Преди няколко дни направихме изявление по повод на тези избори. В него се заявяваше, че те са сериозно нарушение на споразумението в Минск. Именно така смята генералният секретар. Неговата гледна точка не е променила”, подчерта говорителят и добави, че провелият се вот няма да способства за мирното разрешаване на конфликта в Източна Украйна. 

Захарченко: Украйна играе двойна игра

Украйна не желае мир и играе двойна игра, заяви лидерът на проруските сепаратисти Александър Захарченко, който вчера беше избран за "президент" на самообявилата се "Донецка народна република", предаде Франс прес.

На пресконференция в Донецк, след като бе обявен за победител на изборите, той посочи, че и досега не можел да разбере политиката, водена от Киев.
 
"Ние сме готови на диалог с тях, но очакваме от тяхна страна нормално отношение", каза Захарченко.

Шефът на избирателната комисия Роман Лягин съобщи, че Захарченко е получил повече от 70 процента от гласовете на вчерашните избори.

Службата за сигурност на Украйна обяви, че е започнала наказателно производство във връзка с незаконните избори в самообявилите се Донецка и Луганска народна република.

Процедурата е по текст от наказателния кодекс на Украйна за "действия, насочени към насилственото изменение или сваляне на конституционния строй или завземане на държавната власт".