През 1990-те години той е заместник-председател на парламента. Впоследствие обаче известният консерватор остава в сянка.

Бабурин е председател на националноконсервативната партия "Руски общонароден съюз". Той става известен в политиката като активен член на опозицията срещу Борис Елцин в началото на 90-те години.

Проф. д.ю.н. Сергей Бабурин е академик на МСА – президент на Международната славянска академия за наука, образование, изкуство и култура, президент на Асоциацията на юридическите вузове, заслужил деец на науките на Руската Федерация (Русия).

Няколко пъти е бил депутат в Държавната Дума на Русия, два пъти е бил неин заместник-председател. 10 години е ректор на Руския държавен търговско-икономически университет.

Сергей Бабурин е женен и има четирима сина.

Сергей Бабурин пред Dir.bg: България и голямата политика

Сергей Бабурин е за модернизацията на обществото, реформа на съществуващата политическа система и промени в конституцията.

Избирателната програма на Бабурин включва въпроси относно необходимостта от оставката на "неолибералното" правителство на Медведев, развитието на социалната отговорност на държавата и контрола на миграцията.

Последните дни Бабурин вкара България в новините, тъй като по незнайни причини е бил поканен на приема по случай националния ни празник в посолството в Москва. Първи канал го показа в репортаж, в който говори за "дружбата от векове за векове между двата народа".

Сергей Бабурин е оценяван като пуснат от Кремъл кандидат, който да свали резултата на комунистическия Павел Грудинин. Според социолози едва 0,5% от електората ще гласуват за него.