Тази сутрин изборната комисия в руската столица оповести, че кандидатът на Кремъл и настоящ кмет Сергей Собянин е победител с малко над 51 на сто на гласовете и така печели още на първи тур.

Според официалните данни Навални е събрал 27 процента - доста висок резултат на представител на опозицията в Русия, отбелязва агенцията.

"Ние не признаваме резултатите, които бяха обявени. Те са фалшифицирани", е написал в блога си опозиционният кандидат. В текста той иска и ново преброяване на бюлетините.

Сергей Собянин, който е кмет на Москва от 2011 г., заяви вчера пред руски медии, че Москва е "издържала изпита за свободни и честни избори".

Водещата руска независима агенция за наблюдение на избори "Голос" обяви, че вотът е преминал гладко. Но според агенцията има опасения, че изборните комисии изкуствено са повишили избирателната активност с цел да бъде увеличен резултатът на Собянин.

В същото време кандидатът на опозиционната партия "Гражданска платформа" в руския град Екатеринбург печели кметските избори. Резултатите от вота в някои избирателни секции в четвъртия по големина град в страната обаче може да бъдат отменени.

Състоялите се вчера избори за кметове и губернатори са първите в Русия от 2003 г. насам. Миналата година Кремъл отмени указа от 2004 г. на тогавашния президент Владимир Путин, с който се отменяха преките избори за кмет на Москва и на ръководителите на регионите.