Това пише в статия в "Шпигел" Кено Верзек. Според него, Земан има добри шансове да получи нов мандат, въпреки че вече е на 73 години и успя да раздели страната си с някои крайни виждания.

Според социологическите проучвания, той води пред останалите кандидати, но е далеч от необходимите му 50%, за да победи на първи тур. реално подкрепата му е около 30%.

Основен опонент на Земан ще е Иржи Драгош, учен-физик. Той е безпартиен и е пълна противоположност на действащия президент. Смятат го за умерен привърженик на консервативните политически идеи. Битката на тези избори на практика ще е "за или против Земан".

Някои непремерени и дори вулгарни изказвания на президента за циганите и мохамеданите му спечелиха подкрепа, но дали сега това ще е достатъчно? Ако Земан пак спечели, това ще увеличи влиянието на популистки партии като тази на премиера-милиардер Андрей Бабиш.

Но въпреки известно съвпадение в схващанията на двамата, конфликт между тях е напълно възможен, защото Бабиш е прагматичен бизнесмен и няма да жертва интересите си, за да угоди на президента.