Това предаде Асошиейтед прес. Антиправителствените протестиращи настояваха за нови избори и нова национална избирателна система.

Премиерът Виктор Орбан беше преизбран миналата седмица, когато неговата партия ФИДЕС заедно със съюзника си - малката Християндемократическа партия - спечели свръхмнозинство в парламента - 134 от 199-те депутатски места. Опозиционните поддръжници са недоволни, че изборните правила са дали на партията на Орбан такова голямо мнозинство в парламента, когато тя е спечелила само около 50 процента от гласовете. 

В пост във Фейсбук преди митинга организаторите призоваха за повторно преброяване на бюлетините, свободни медии, нов изборен закон, както и за по-ефективно сътрудничество между опозиционните партии, съобщи БНТ. Участниците в протестното шествие преминаха от операта до парламента, скандирайки „Нови избори!“ и „Ние сме мнозинството!“

Демонстрацията беше една от най-големите в историята на Унгария през последните години, отбелязва Ройтерс. Множеството, препълнило площад „Кошут“, беше сравнимо по размер с „Мирния марш“ на привържениците на Орбан на 15 март, посочва Асошиейтед прес.

Организаторите на вчерашната акция заявиха, че нов антиправителствен протест ще има следващия уикенд.

Гергей Дюлаш, опозиционен активист заяви:

Искаме нови и честни избори. Това е отговорност на правителството и ние ще им напомняме за това, мирно и масово. По оценка на организаторите в демонстрацията вчера са участвали над 100 000 души. За разлика от заключителния предизборен митинг на Орбан в родния му Шекешфехервар миналата седмица, където преобладаваха възрастните и хората на средна възраст, протестът в Будапеща привлече хора от по-младите поколения, отбелязва Ройтерс.