Страните членки на ЕС ще гласуват днес, за да определят европейския кандидат за управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), след като не успяха да договорят единна кандидатура. Това посочи вчера френското министерство на финансите, цитирано от Ройтерс и БТА.

Вотът бе отложен за днес, за да се даде възможност на новото правителство на Великобритания да номинира свой представител, ако желае. Министрите на 28-те страни членки се съгласиха да проведат гласуване, ако е необходимо в няколко кръга, за да посочат европейски кандидат, уточни министерството.

Решението ще изисква одобрението на 16 от 28-те страни членки на ЕС, представляващи най-малко 65 процента от общото население.

Кои са петимата кандидати и какви са шансовете на българката

Петте имена, които се обсъждат в момента са на двама представители на южните европейски страни - министъра на икономиката и бизнеса на Испания Надя Калвиньо и португалския й колега и сегашен председател на Еврогрупата Мариу Сентену, други двама са от северните страни - бившият председател на Еврогрупата и бивш финансов министър на Холандия Йерун Дейселблум и управителят на финландската централна банка Оли Рен. Има и един кандидат от Източна Европа - българката Кристалина Георгиева, която е вторият най-важен човек в Световната банка.

Кристалина Георгиева и Кристин Лагард празнуват 8 март във Вашингтон, 2019 г.

Снимка: Getty images/Guliver photos

Северноевропейските държави застават зад Дейселблум или Рен, а държавите от Южна Европа настояват за Калвиньо или Сентену, каза служител от ЕС.

Франция, в лицето на финансовия министър Брюно Льо Мер, ръководи процеса на подбор на европейски кандидат и подкрепя Георгиева.

65-годишната Георгиева вероятно ще бъде подкрепена от източноевропейските държави, но нейната кандидатура ще изисква промяна правилата на МВФ, според които кандидатите за поста на управляващ директор трябва да са под тази възраст, отбеляза Ройтерс.

Кой ръководи МВФ и каква е процедурата по избор

Изпълнителният съвет на МВФ обяви миналия петък началото на процеса за избор на нов изпълнителен директор на мястото на французойката Кристин Лагард, която подаде оставка заради номинирането й за шеф на Европейската централна банка. Съветът възнамерява да завърши процедурата до 4 октомври 2019 година, допълва МВФ.  

От създаването си през 1944 г. МВФ винаги е бил ръководен от европеец, докато ръководството на Световната банка се поема от американец.

Ако в списъка с кандидати се окажат повече от три имена, то съветът на МВФ за седмица ще избере трима финалисти. Това ще стане след допитване до членовете на съвета като се отчете влиянието на гласовете на страните, които те представляват, но "без географски предпочитания".

Тази формулировка е много важна предвид действащото досега "джентълменско споразумение".

В последния етап се предвижда изпълнителният съвет на МВФ да проведе с финалистите индивидуални интервюта, след което ще бъде направен окончателният избор. В идеалният случай той може да бъде приет с единодушие, но при необходимост не се изключва и гласуване.