Правителствата на страните от Европейския съюз разглеждат само три кандидатури за изпълнителен директор на Международния валутен фонд вместо досегашните пет, съобщи днес британският финансов всекидневник "Файненшъл таймс", като се позовава на източник от ЕС, предаде ТАСС.

Според вестника това са бившият председател на Еврогрупата и бивш финансов министър на Холандия Йерун Дейселблум, българската представителка Кристалина Георгиева, която временно изпълняваше поста президент на Световната банка, и шефа на Централната банка на Финландия Оли Рен.

По този начин от надпреварата за шефското кресло на МВФ отпадат министърката на икономиката и бизнеса на Испания Надя Калвиньо и сегашният председател на Еврогрупата Мариу Сентену.

Източникът на вестника уверява, че страните от ЕС искат да ускорят процеса на издигане на европейски кандидат, защото се опасяват от конкуренция от развиващите се страни. По традиция постът на шеф на МВФ се заема от представител на европейска страна.

Кандидатите Дейселблум и Рен имат подкрепата на страните Северна Европа и едва ли ще срещнат съпротива от страна на южните си колеги от ЕС при отсъствието на кандидати от Испания, Италия и Португалия, пише "Файненшъл таймс". Изпълнителната директорка на Световната банка, 65-годишната българка Георгиева, получи подкрепа от Франция, обаче вътрешните правила на МВФ не позволяват кандидатите за поста да бъдат на възраст над 65 г.

Изпълнителният съвет на МВФ обяви в петък началото на процеса за избор на нов изпълнителен директор на мястото на французойката Кристин Лагард, която подаде оставка заради номинирането й за шеф на Европейската централна банка.