Словения, която е поставила телени мрежи и огради по границата си с Хърватия с обяснението, че става дума за борба с нелегалната миграция, бурно реагира на съобщението на италианския министър на вътрешните работи Матео Салвини, че границата й с Италия скоро може да бъде оградена с телена мрежа, съобщава в. "Нова Македония", позовавайки се на регионални медии.

От утре на терена трябва да започнат да действат съвместни италианско-словенски гранични патрули, макар досега да не е готова официалната процедура за тяхното формиране, пише Танюг, позовавайки се на хърватския "Вечерни лист".

Ако започнат работа и техните действия в срок от три месеца се окажат неефективни, Италия ще постави технически прегради на границата със Словения, допълва БТА.

Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини обяви подобна възможност, подчертавайки проблема с нелегалните мигранти в региона Фриули-Венеция Джулия, в северната част на страната.

Словения, където тази информация бе посрещната с гняв, е недоволна от позициите на още една своя съседка - Австрия, която още по време на мигрантската криза въведе граничен контрол и с това суспендира Шенген.