Неизлечимо болното британско момченце Алфи Еванс получи италианско гражданство с надежда това да помогне то да бъде прехвърлено в болница в Италия, съобщи италианското външно министерство, цитирано от ДПА и БТА.

"Италианското правителство се надява, че като италиански гражданин, момченцето ще може да бъде прехвърлено незабавно в Италия", посочи в изявление министерството.

Алфи Еванс, който на 9 май ще навърши две години, страда от недиагностицирано дегенеративно заболяване на мозъка, смятано за нелечимо. Родителите му обаче водят битка срещу препоръката на лекарите системите, които го поддържат жив, да бъдат изключени.

Администрираната от Ватикана болница "Бамбино Джезу" в Рим предложи да приеме детето, а папа Франциск предложи подкрепата си на родителите му.

По-рано днес Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбгург отказа да се намеси по случая. Съдът каза, че обжалването, внесено от родителите на Алфи, не може да бъде прието, но не посочи на какви основания, отбелязва Асошиейтед прес.

Над 170 000 души подписаха петиция в интернет, призоваваща лекарите да позволят Алфи да бъде прехвърлен от Детската болница "Олдър Хей" в Ливърпул в друга болница.