Италианските карабинери задържаха най-издирвания мафиотски бос в страната - Матео Месина Денаро, съобщиха световните агенции.

60-годишният лидер на сицилианската мафия Коза ностра, който се укриваше от 1993 г. насам, е заловен в частна клиника в град Палермо, предаде Би Би Си. 

Според италианските медии, Месина е бил на лечение, когато малко преди 10 часа местно време, карабинерите са нахлули в клиниката и са го задържали. Босът на Коза Ностра бе издирван, след като бе осъден задочно на доживотен затвор за множество убийства. 

Сред тях са убийствата през 1992 г. на емблематичните магистрати Джовани Фалконе и Паоло Борселино, участието в смъртоносните бомбени атаки през 1993 г. в Милано, Флоренция и Рим и отвличането, изтезанията и убийството на 11-годишния син на мафиот, станал защитен свидетел.

Това е голяма победа за държавата, бяха първите думи на италианския премиер Джорджа Мелони. 

Матео Месина Денаро е роден на 26 април 1962 година в Кастелветрано, в мафиотското семейство на Франческо Месина Денаро, познат още като Дон Чичио. Известен е с прякорите си "Диаболика" и "Кльощавия".

Баща и син Месина Денаро официално работят като управители на именията на знатния род Д'Али Стаити, който притежава и "Банка сикула ди Трапани" - най-голямата частна банка в Сицилия. Според бившия сенатор Винченцо Гарафа, през 1994 година те са осигурили гласове на Антонио Д'Али Стаити, който е избран и впоследствие три пъти преизбиран в сената в листата на "Форца Италия" на Силвио Берлускони.

Още приживе дон Чичио дава широки пълномощия на сина си в управлението на клана и на "мандамента" в провинцията, както на жаргон се наричат зоните на влияние, разпределени между отделните фамилии. Терминът е взаимстван от историята на Италия преди нейното обединение и е въведен с кралски указ през 1814 година, за да обозначи малка административна единица с определени управленски и съдебни функции. което по-късно го прави един от най-влиятелните главатари на "Коза ностра".

Първото обвинение в мафиотски сговор е повдигнато срещу Матео Месина Денаро през 1989 година. Две години по-късно неговото име се свързва с убийството на Никола Консалес, собственик на хотел, който се оплакал на своя служителка австрийка, че "тези мафиотчета непрекъснато се мотаят из краката". Той очевидно не е знаел, че австрийката била любовница на Месина.