Италия удължи срока на някои основни коронавирусни ограничения с още един месец до католическия Великден, който е на 4 април, предадоха ДПА и Ройтерс.

Това означава, че забраните за пътуване остават в сила. Освен това училищата в най-рисковите райони, обозначени като червени зони, трябва да затворят, съобщи вчера здравният министър Роберто Сперанца.

Премиерът Марио Драги е утвърдил мерките и те влизат в сила от 6 март.

Занятията в началните училища в червените зони и районите с над 250 заразени на 100 000 души ще се водят онлайн.

Мерките означават, че италианците не могат да пресичат вътрешните граници на 20-те области на страната до 6 април. Този период включва католическия Великден, който е една от най-популярните дати за пътувания. Изключения се правят за работа и по спешни случаи.

Има обаче някои облекчения за културни институции в по-слабо засегнатите райони. Например театрите и киносалоните в жълтите зони ще могат да отворят от 27 март, макар и с по-малобройна публика отпреди.

В Италия има 98 288 починали от новия коронавирус, вторият най-висок брой в Европа след Великобритания.

20-те региона на Италия са разделени на многостепенна система - бяла, жълта, оранжева и червена, като онези в червено са под най-строгите ограничения.

В червено към 1 март са два региона на юг - Базиликата с административен център Потенца и Молизе.

Роберто Сперанца каза още, че преобладаващият английски вариант (в повече от половината потвърдени случаи) е "особено способен да проникне сред най-младите възрастови групи."

Той добави, че има "доста силни признаци за устремяване нагоре на кривата на заразата и ужасни варианти", добавяйки, че се въвеждат по-строги правила, за да "управляват тази крива на заразяване".