Новият министър-председател на Италия Джорджа Мелони помоли медиите да се обръщат към нея в новата ѝ длъжност в мъжки род - "синьор министър-председател".

Снимка на посланието ѝ се появи в интернет.

Мелони ще посети Брюксел на 3 ноември, за да се срещне с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с други представители на ЕС, съобщи днес агенция АНСА, позовавайки се на главния говорител на Европейската комисия Ерик Мамер, предаде БТА.

Това ще е първото официално посещение на Мелони в чужбина, след като стана първата жена премиер на Италия след победа на парламентарните избори на 25 септември.

Мелони ще разговаря и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с председателката на Европейския парламент Роберта Мецола.

Мамер каза днес, че Комисията очаква добро сътрудничество от страна на Италия по отношение на многото предизвикателства за ЕС и Италия.

"Урсула фон дер Лайeн очаква добро сътрудничество от страна на италианските власти, имайки предвид множеството предизвикателства, които ни очакват, особено свързаните с енергетиката", каза той в отговор на въпрос за първата визита на Мелони в чужбина.

Мелони ще участва на Международната конференция за климата (КОП27) в Шарм ел Шейх (Египет) на 7 и 8 ноември, както и в срещата на върха на Г20 в Бали на 15 и 16 ноември.

Междувременно германският канцлер Олаф Шолц проведе днес първия си телефонен разговор Мелони, предаде ДПА.

Шолц поздрави Мелони за началото на нейното управление, каза германският правителствен говорител Щефен Хебещрайт.

Двамата лидери също така обсъдиха войната в Украйна и въпроси, свързани с двустранните отношения и европейската политика, заяви той. По думите му Шолц и Мелони са изразили желание за добро сътрудничество и партньорство в ЕС, НАТО и Г-7.

Това е първият разговор между тях, откакто Мелони спечели парламентарните избори през септември и стана премиер преди няколко дни.

Мелони припомни ангажимента на Италия да подкрепя Украйна в политическо, военно, икономическо и хуманитарно отношение срещу руската инвазия, заяви нейната канцелария, цитирана от агенция АНСА. Двамата лидери също така обсъдиха енергийната криза в светлината на неотдавнашните заключения на срещата на върха на ЕС по темата. Според премиерската канцелария Мелони е потвърдила важността на одобрените стъпки на ниво ЕС и е подчертала спешната необходимост от договаряне на конкретни мерки за намаляване на енергийните цени.