Италианската крайнодясна лидерка Джорджа Мелони, чиято партия "Италиански братя" спечели най-много проценти на изборите в Италия и изведе дясната коалиция до възможността да управлява страната, заяви днес, че ще поставя националните интереси на първо място при справяне с проблема с нарастващите енергийни цени, предадоха световните агенции и БТА.

Мелони обеща това по време на първата си публична проява след победата на изборите. Тя направи изявление пред производители и фермери на селскостопанското изложение в Милано, организирано от влиятелното италианско фермерско лоби "Колдирети".

Изявлението на Мелони дойде малко, след като Германия обяви, че по програма, наречена "отбранителен щит", ще похарчи до 200 милиарда евро за подпомагане на домакинствата и бизнесите, за да се справят с нарастващите енергийни цени заради войната на Русия в Украйна. Същевременно Германия отказа да подкрепи въвеждане на таван на европейско ниво на цената на газа, за което настояваха Италия и други европейски страни (сред които България - б.р.), отбелязва Асошиейтед прес.

Мелони заяви днес, че ако нейното правителство предприеме сходни на Германия действия за подпомагане на домакинствата и бизнесите, това не трябва да се възприема като популизъм, а по-скоро като трезва стратегия за защита на националните интереси при намирането на общи решения.

Победителката в изборите и най-вероятен премиер на Италия пбеща, че позицията на Италия ще се промени в тази насока в идните месеци, което не означава, че като защитава националните си интереси при търсенето на общи решения, то Италия ще има негативно отношение към останалите страни, но означава да имаш положително отношение към себе си.

Мелони изрази усещането си, че Италия позволява да бъде поучавана и направлявана от европейските си партньори и от Брюксел и не е третирана като равнопоставена страна на тях, допълва Ройтерс. Тя допълни, че това нейно мнение се е затвърдило сега. Мелони изтъкна, че други страни в Европа също поставят своите интереси над тези на ЕС.

Това може да се тълкува като критика към Германия, която подпомага своите граждани, но не действа на европейско ниво по отношение на цената на газа. Тази стратегия на Берлин бе разкритикувана и от италианския премиер в оставка Марио Драги.

Тези изявления на Мелони идват в момент, в който италианският енергиен гигант "Ени" обяви, че "Газпром" не може да потвърди доставките на газ днес за Италия през Австрия. Руската компания поясни, че транспортирането на газ е преустановено поради регулаторни промени в Австрия, припомня АП.

Джорджа Мелони вече каза, че анексирането от Русия на четири украински области няма никаква юридическа или политическа стойност и показва, че Владимир Путин заплашва европейската сигурност, предаде Франс прес.

"Декларацията за анексията към Руската Федерация на четири украински области след подобието на референдум, произведен под една ожесточена военна окупация, няма никаква юридическа или политическа стойност", се казва на изявление на Мелони, което агенциите цитираха в петък, 30 септември.

"Владимир Путин демонстрира още веднъж своята неоимпериалистка визия от съветско естество, която застрашава сигурността на целия европейски континент", допълва лидерката на италианската партия "Италиански братя".

"Това ново нарушение от страна на Русия на правилата на съвместното съществуване между нациите потвърждава необходимостта за западните демокрации да бъдат единни и силно сплотени", заключава Мелони.