Поне 15 души са загинали, има и затрупани под развалините след първия трус, предаде АФП, позовавайки се данни на Агенцията за гражданска защита.

„До момента можем да потвърдим смъртта на 15 души. 4-5 души са в неизвестност и спасителните екипи ги издирват”, съобщи говорител на агенцията по време на пресконференция в Рим.

Епицентърът на труса бе в Емилия-Романя - област, която преди десет дни вече пострада при земетресение, взело седем жертви и накарало няколко хиляди души да напуснат домовете си.

По данни на Геофизичния институт на САЩ, епицентърът е бил на 40 км северно от Болоня и на 60 км източно от Парма на дълбочина към 9,6 км., предаде БТА.
Трусът е бил усетен в централната част на Северна Италия - от Болцано близо до границата с Австрия, до Милано, в Болоня, а също в Тоскана - Флоренция и Пиза, където офис сградите са били евакуирани като предпазна мярка.

Някои изоставени сгради, полуразрушени при труса миналата седмица, са рухнали.

Най-близките до епицентъра на труса общини са Медола, Мирандола и Кавецо. Трима работници в Сан Феличе сул Панаро и двама в Мирандола са загинали при срутване на индустриални постройки от типа хангар. В общините Конкордия и Финале Емилия има по една жертва, затрупана при срутване на жилище.

Премиерът Марио Монти обеща, че държавата ще направи всичко необходимо, за да може регионът Емилия-Романя да се върне към нормалния живот в кратки срокове.
"Приканвам всички граждани да имат вяра", каза Монти на пресконференция в Рим. Той подчерта, че властите са си поставили за цел да гарантират, че ще се реагира по възможно най-добрия и най-ефективен начин.

След второто силно земетресение в Северна Италия са регистрирани още 11 слаби труса с магнитуд между 2 и 3,8 по скалата на Рихтер, предаде "Фокус".