Това съобщава френският в. "Фигаро", цитиран от БТА.

Първите действия бяха предприети от кметството на Рим. Около италианската столица има общо 209 лагера на роми. Според местните власти на седмица ще бъдат разрушавани по 5 лагера. С това темпо лагерите ще бъдат премахнати за малко повече от 10 месеца. Тази операция, в която участва полицията, ще включва и намиране на решения за изгонените от селищата роми - или преместване и настаняване на подходящо място, или предлагане на помощ за доброволно напускане на Италия и връщане в родните страни.

Разрушаването на незаконните ромски селища беше планирано в началото на лятото. Процесът се ускори след смъртта на 3-годишно дете, изгоряло живо при пожар в караваната, в която живееше. Около 2500 души живеят в незаконни лагери на запустели терени, под мостове или виадукти. Някои лагери дори са в изоставени железопътни депа и промишлени складове. Много незаконни имигранти от Африка и от Източна Европа също живеят в ромски селища. При разрушаването им онези от тях, които не са уредили пребиваването си и живеят незаконно в Италия, ще бъдат експулсирани.

В Италия има между 120 000 и 140 000 роми. Половината са с италианско гражданство. Другата половина са от Централна Европа, бивша Югославия и предимно от Румъния. Властите се страхуват, че Италия ще бъде наводнена от роми, изгонени от Франция. Кметът на Рим Джани Алемано планира да обсъди с френския министър на имиграцията Ерик Бесон европейска стратегия за ромите. Алемано защитава идеята за по-гъвкав подход, основаващ се на повторната интеграция, но това обаче няма да му попречи да действа с твърда ръка, когато се налага, отбелязва "Фигаро".

Междувременно стана ясно, че днес в рамките на пленарната сесия на Европейския парламент са предвидени дебати, посветени на положението на ромите, след като от юли насам Франция експулсира близо 1000 роми в Румъния и България. Румънската евродепутатка Ренате Вебер заяви, че е уверена, че ще има много твърда позиция спрямо това, което се случи и продължава да се случва във Франция.