Християнсоциалният съюз, главният консервативен съюзник на Ангела Меркел, претърпя днес исторически провал на регионалните избори в Бавария и отслаби допълнително правителството на германската канцлерка, предаде Франс прес.

На регионалните избори баварските избиратели наказаха съюзниците на Меркел, посочва Асошиейтед прес.

ХСС - сестринската партия на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и неин коалиционен партньор във федералното правителство - бе доминиращ в провинцията от 50-те години на миналия век. Днес той получи 35,5 на сто от гласовете и остава първа политическа сила, но с 12 процента по-малко в сравнение с изборите през 2013 г. и губи абсолютното си мнозинство в регионалния парламент.

Това е най-лошият резултат на ХСС в Бавария, в чийто парламент партията имаше абсолютно мнозинство през последните 56 години (с изключение на пет) и управляваше процъфтяващата германска провинция в продължение на 61 години. Сега ХСС ще трябва да търси некомфортна коалиция с една или повече други партии.

"Това е горчив ден за Християнсоциалния съюз", каза неговият генерален секретар Маркус Блюме.

Лоша новина за г-жа Меркел е, че и другият й партньор в германската управляваща коалиция - социалдемократите, понасят удар с получените 9-10 процента от гласовете, отбелязва АФП.

Печеливши от изборите са Зелените, които стават втора политическа сила с 18-19 на сто от гласовете, и крайнодясната Алтернатива за Германия, която е против Меркел и против имиграцията и получава 11 на сто от гласовете. Независимите консерватори - Свободните избиратели на Бавария, взимат 11,5 процента, а последни са Свободните демократи с 5 на сто.

Възможни партньори на ХСС са Свободните избиратели - местна дясноцентристка партия, и Свободните демократи, прогнозира Асошиейтед прес. Друга възможност са Зелените, които по традиция са опоненти на ХСС, имат по-либерален подход към миграцията и поставят акцент върху екологичните проблеми.

Предстои да се види дали и как резултатите от изборите в Бавария ще се отразят на стабилността на правителството на Меркел. "Вторичните трусове" от тези избори могат да се забавят, защото на 28 октомври ще има регионални избори и в съседната провинция Хесен, добавя АП.

Кой е Християнсоциалният съюз

Основан през 1945 година като Християнконсервативна народна партия, ХСС е смятан за баварската политическа "посестрима" на Християндемократическия съюз (ХДС). Причината: за ХСС могат да гласуват единствено избирателите в Бавария, а консерваторите в останалата част на Германия гласуват за ХДС, отбелязва Дойче веле. Тъй като ХСС е на власт от почти 60 години, политиката на тази партия до голяма степен моделира Свободната държава Бавария. На изборите за Ландтаг (провинциален парламент) тази неделя ХСС ще се бори за запазването на властта.