Алпите

Бавария означава планини, но нима става дума само за Алпите? Не, почти цялата южна германска провинция е планинска: тук са Фихтелгебирге, планината Рьон, Ветерщайнгебирге... Вярно е обаче, че най-високият връх на Германия се намира в Алпите - Цугшпитце. Само че Алпите не са разположени само в Германия - през западната част на Цугшпитце преминава границата с Австрия.

Брецел

Соленият геврек "брецел" е също толкова баварски, колкото бирата и кожените панталони. Поне баварците виждат нещата по този начин. Швабите от съседната провинция Баден-Вюртемберг обаче също имат претенции към "брецела".

Християнсоциален съюз

Основан през 1945 година като Християнконсервативна народна партия, ХСС е смятан за баварската политическа "посестрима" на Християндемократическия съюз (ХДС). Причината: за ХСС могат да гласуват единствено избирателите в Бавария, а консерваторите в останалата част на Германия гласуват за ХДС. Тъй като ХСС е на власт от почти 60 години, политиката на тази партия до голяма степен моделира Свободната държава Бавария. На изборите за Ландтаг (провинциален парламент) тази неделя ХСС ще се бори за запазването на властта.

Максимилианеум

Баварският Ландтаг в Мюнхен носи името Максимилианеум. Сградата е изградена по поръчка на крал Максимилиан Втори - като дом за академичния елит на Бавария. На 14 октомври баварците ще избират за 18-и път нов състав на 180-местния парламент.

Крал Лудвиг Втори

Преди да стане Свободна държава и федерална провинция на Германия, Бавария е била кралство, управлявано между другото и от Лудвиг Втори. Тъй като е предпочитал да строи замъци вместо да управлява, той е наричан "кралят от приказките". Един от неговите шедьоври - замъкът Нойшванщайн в областта Алгой - и до днес е сред най-посещаваните туристически обекти в цялата страна (на снимката).

"Лаптоп и кожени панталонки"

Бавария е германската провинция с най-силна икономика - тя произвежда една пета от БВП на страната. С голям принос за този успех са многобройните високотехнологични фирми, най-вече в района на Мюнхен, но също така и традиционните семейни компании като Adidas или Fendt. Самите баварци наричат тази успешна рецепта, съчетаваща традициите с модерността, "лаптоп и кожени панталонки".

Пумукъл

Знаете ли, че любимият на много деца Пумукъл е от Мюнхен? Коболдът с рижава коса извършва всевъзможни пакости в една дърводелска работилница в баварската столица и така постоянно ядосва майстор Едер. Автор на детската книжка е Елис Каут.

Октоберфест

Октоберфест е най-големият народен празник в света. Всяка година той привлича в Мюнхен милиони посетители от цял свят. Октоберфест е възникнал като кралско сватбено увеселение. Днес празникът все по-често е критикуван заради масовата консумация на огромни количества прескъп алкохол.

Туризъм

Бавария е най-посещаваната от чужденци германска провинция. Нищо чудно, че туризмът е един от най-важните икономически отрасли на Свободната държава. Баварското министерство на икономиката дори определя туристическия бранш като важен за "създаването на баварската идентичност" отрасъл.

Независима Бавария?

Бавария се нарича Свободна държава и се гордее с това. В действителност обаче тя е една съвсем нормална федерална провинция. Между нея и останалите 15 провинции обаче все пак съществуват някои различия - например в избирателното право и в партийния живот. Намират се и политически движения, които от време на време се заиграват с темата за отцепването на Бавария и обявяването на независимост.

Публикувано в DW