В Испания бяха отворени изборните секции за предсрочните парламентарни избори, предадоха световните агенции. Изборният ден продължава от 9 ч. местно време до 20 ч. местно време. Право на глас имат около 37,5 милиона избиратели. Гласува се за 350 членове на долната парламентарна камара - Конгреса на депутатите, и за 208 сенатори. Близо 2,5 милиона души гласуваха вече по пощата. Първите резултати ще бъдат обявени около час след края на изборния ден.

Всички избиратели на испанската община Виляроя, в областта Риоха, успяха да гласуват за предсрочните избори са 26 секунди, съобщава испанското издание "Мундо". Става дума за общо 7 избиратели. Те гласуваха с три секунди по-бързо от предишния си рекорд, поставен на местните избори на 28 май, когато им бяха необходими 29 секунди, за да дадат гласа си.

Предсрочни парламентарни избори ще решават дали да дадат нов шанс за управление на социалистите, оглавявани от досегашния премиер Педро Санчес или да гласуват доверие на десницата, оглавявана от Алберто Нюнес Фейхоо, предадоха световните агенции.

Допитванията до общественото мнение прогнозират към миналия понеделник почти сигурна победа на дясната Народна партия на Фейхоо. Но последните проучвания бяха публикувани съгласно законите пет дни преди вота и това кара социолозите да са предпазливи. Не се знае за кого ще решат да гласуват в последния момент онези испанци, които казаха, че все още не са решили кого да подкрепят в началото на миналата седмица, а това са един на всеки пет избиратели.

Два милиона и половина имащи право на гласа вече гласуваха по пощата. Общо право на глас имат 37,5 милиона души в Испания.

Фейхоо си е поставил за цел да спечели на изборите 176 места в долната парламентарна камара, което ще му даде абсолютно мнозинство. Но допитванията показват, че той трябва да разчита на подкрепа на друга политическа сила за постигане на тази цел. И най-вероятно това ще е крайната десница Вокс, зародила се преди 10 години в резултат на разделение в редиците на Народната партия.

Народната партия и Вокс вече сключиха споразумения за управление на няколко места в страната след местните избори на 28 май. Но това поставя Народната партия в неудобно положение, защото Вокс не крие какви са приоритетите й, а именно отричане на климатичните промени, отказ от понятието за насилие на полов признак, отхвърляне на всичко, свързано с транссексуалните, твърда позиция по миграционния въпрос. Лидерът на Вокс Сантяго Абаскал освен това вече предупреди Фейхоо, че цената на подкрепа на неговата партия за Народната партия в парламента ще бъде участие в бъдещо правителство на Фейхоо. А това ще бележи завръщането на крайната десница на власт в Испания близо половин век след края на франкистката диктатура.

До края Фейхоо запази неяснота относно намеренията си спрямо Вокс.

Същевременно досегашният премиер Педро Санчес и неговите социалисти се опитаха да превърнат страха от идването на власт на Вокс в основен аргумент на предизборната си кампания.

Единствена алтернатива на евентуално правителство на Народната партия и Вокс е запазването на власт на настоящата лява коалиция, съставена през 2020 г. между социалистите и радикалната левица, която обаче днес вече не е въплътена от Подемос. Тази партия беше абсорбирана и заменена тази година от коалицията Сумар, ръководена от досегашната министърка на труда Йоланда Диас, която е комунистка и е известна като много прагматична.

Според социолози обаче шансовете социалистите, подкрепяни от останалите леви партии да останат на власт, са слаби.

Ако се стигне до парламент без абсолютно мнозинство до няколко месеца може да има нови избори, което би представлявало голям риск пред страната.

Евентуален възход на крайната десница на този вот в Испания ще последва възхода на крайните десници на други места в Европа - като например "Италиански братя", които управляват от 9 месеца в Италия, "Национален сбор", които са основна опозиционна партия в долната камара на парламента на Франция, "Шведски демократи", подкрепящи правителството в Швеция, "Финландците", които са в управляващата коалиция във Финландия и "Алтернатива за Германия", постигнала редица победи на местно ниво в последно време.