Разследване, проведено от испанската Католическа църква, за случаи на сексуални посегателства срещу деца от страна на нейни свещеници и друг персонал, е установило досега 728 предполагаеми извършители и 927 жертви на подобни престъпления от 40-те години на миналия век до днес. Данните са в първи доклад от разследването, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Признаваме причинените страдания", каза говорителят на конференцията на испанските епископи Хосе Габриел Вера и добави: "Искаме да помогнем на жертвите,. да ги подкрепим да превъзмогнат това".

Въпросът попадна във фокуса на общественото внимание в Испания през 2021 г., когато в. "Паис" съобщи за повече от 1200 предполагаеми случая на сексуални посегателства години след като подобни скандали разтърсиха местните църкви в страни като САЩ, Ирландия и Франция.

В Испания започнаха няколко разследвания, включително едно, ръководено от испанския омбудсман, както и вътрешно разследване в испанската Католическа църква.

"Искаме да знаем къде сме сбъркали в избора на кандидати за свещеници, къде сме сбъркали по време на тяхното обучение, какво е накарало човек, който е решил да се посвети на Бог, да се отдаде на сексуални посегателства", каза Вера.

В доклада, който включва показания на жертви и не е доказателство за вина или невинност, се посочва, че повече от 99 процента от предполагаемите извършители са мъже и че половината от тях са свещеници. Повечето регистрирани случаи са в периода между 60-те и 80-те години на миналия век. Според жертвите, повечето от които са от мъжки пол, над 63 процента от предполагаемите извършители на посегателствата вече са починали.

Миналата година канцеларията на испанския главен прокурор написа в писмо до омбудсмана, че вътрешното разследване на испанската католическа църква е "пристрастно" и "със съмнителна полза".