Френската католическа църква е изплатила обезщетения на 23 жертви на педофилия, след като по-рано тази година бе създаден специален орган, който да предостави финансови компенсации на засегнати от този тип престъпления, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Националният орган за изплащане на обезщетения днес даде пресконференция, на която съобщи, че от създаването си досега е получил молби от над 1000 жертви.

Вече има 60 потвърдени решения за отпускането обезщетения, като при 45 от тях става въпрос за суми между 8000 и 60 000 евро. Парите на 23 жертви са вече преведени.

По искане на жертвите компенсациите могат да включват и нефинансова подкрепа, като например участие в дискусионни групи, арт терапия и срещи с представители на местната църква, обясни Мари Дерен дьо Вокресон, която оглавява органа.

Конференцията на католическите епископи на Франция се съгласи да изплати обезщетения, след като миналата година бе публикуван доклад, който разкри, че за 70 години над 330 000 деца са станали жертви на сексуални посегателства от лица, свързани с Френската католическа църква.