Испанският външен министър отхвърли идеята, че страната му, която се превърна в основна входна точка по море за мигранти в Европа, е изправена пред масова имиграция и заяви, че континентът се нуждае от свежа кръв, предаде Франс прес.

"Банализираме думата "масова", трябва нещата да се оценяват подобаващо", заяви Жосеп Борел на съвместна пресконференция с йорданския си колега Айман Сафади.

Тази година Испания се превърна в основната входна точка за незаконни мигранти в Европа, задминавайки Италия.

От януари 20 992 незаконни мигранти са пристигнали в Испания по море, а 304 са загинали по време на пътуването по данни на Международната организация по миграцията към 25 юли.

В същото време доскоро основният маршрут през Либия към Италия отбелязва 80 процента спад в броя на мигрантите.

Към пристигналите по море се прибавят тези по суша - в четвъртък 602 мигранти от африкански страни южно от Сахара успяха да проникнат в испанския анклав Сеута в Мароко, като прескочиха двойна метална бариера и замеряха полицаите с негасена вар, камъни и изпражнения.

"Това шокира обществеността, която се плаши от неорганизираната имиграция", призна министърът социалист.

Обаче "600 души не е нещо масово в сравнение с 1,3 милион" сирийски бежанци, колкото в момента има в Йордания, изтъкна той.

"Не казвам, че тези числа не бива да се вземат предвид, но за тази година говорим за 20 000 мигранти в страна с население над 40 милиона души. Това не е масова имиграция", заяви Борел.

Според него броят на пристигащите мигранти "се запазва на контролируеми равнища", въпреки че НПО-та редовно критикуват пренаселеността на центровете за задържане на незаконни имигранти в Испания.

"Демографската еволюция в Европа показва, че ако не искаме постепенно да се превърнем в континент от стари хора, имаме нужда от свежа кръв, която изглежда не може да дойде от раждаемостта ни", добави той.