Испанските депутати приеха окончателно след месеци на дебати, понякога бурни, закон, даващ възможност за свободна смяна на пола от 16-годишна възраст, докато други европейски страни бавят решенията си по тази спорна тема, предаде Франс прес.

Пламенно защитаван от радикалната лява партия "Подемос", съюзничка на социалистите в правителството на Педро Санчес, законодателният акт, наречен "Закон за транссексуалните", позволява на желаещите да сменят пола, посочен в документите им за самоличност, след навършване на 16 години, просто като подадат заявление по административен ред.

Вече няма да се изискват медицински свидетелства за полова дисфория и доказателства за преминат двегодишен курс на лечение с хормони, както бе досега в случаите с пълнолетни граждани.

Текстът, приет със 191 гласа срещу 60 и при 91 въздържали се, дава това право и на 14-16-годишните при условие в процедурата да участват и законните им настойници, също и на децата от 12 до 14 години, ако получат "зелена светлина" от правосъдието.

Така Испания се присъединява към няколкото държави, разрешаващи половата самоидентификация чрез просто подаване на молба, както е примерно в Дания, първата европейска страна, дала това право на транссексуалните през 2014 г., припомня БТА.

"Днес правим гигантска крачка", коментира министърката на равенството Ирене Монтеро от "Подемос" закона, който по думите ѝ "депатологизира" транссексуалните.

Испанските депутати приеха днес окончателно (със 185 гласа за и 154 против при 3 въздържали се) също и закон за "менструален отпуск" за жени с болезнени месечни кръвотечения - мярка, уникална за Европа.