Бившият ръководител на венецуелското военно разузнаване Уго Карвахал пристигна в САЩ, за да се изправи пред съда по обвинение в трафик на наркотици, след като беше екстрадиран от Испания в сряда, съобщи адвокатът му, цитиран от Ройтерс.

Очаква се Карвахал да се яви пред федералния съд в Манхатън, заяви адвокатът му Закари Маргулис-Онума.

Във вторник испанският съд нареди незабавното екстрадиране на Карвахал, след като миналата седмица Европейският съд по правата на човека отхвърли последния му опит да избегне изпращането му в Съединените щати.

Наричан "El Pollo", пилето, Карвахал - който беше очите и ушите на покойния президент Уго Чавес в армията на Венецуела в продължение на повече от десетилетие - беше арестуван за първи път в Испания през 2019 г., но се укри, след като съдът одобри екстрадицията му. През септември 2021 г. той бе арестуван отново в Мадрид.

През 2020 г. САЩ обвиниха Карвахал в трафик на наркотици, както и повече от дузина други високопоставени венецуелски служители, включително президента Николас Мадуро. Карвахал отрича да е подкрепял трафика на кокаин към Съединените щати.

Говорител на американската прокуратура в Манхатън, която повдигна обвиненията, потвърди, че Карвахал е бил екстрадиран.

Прокурорите твърдят, че през 2006 г. Карвахал е координирал изпращането на 5 600 кг кокаин от Венецуела за САЩ.

Карвахал, който участва в неуспешния преврат през 1992 г., издигнал на политическата сцена предшественика на Мадуро и негов ментор Чавес, е смятан за една от най-влиятелните фигури по време на управлението на социалистическия лидер в периода 1999-2013 г.

През 2019 г., след като Вашингтон призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо за легитимен президент на Венецуела в неуспешен опит за сваляне на Мадуро, Карвахал публикува видеоклип в социалните мрежи, в който призовава военните да улеснят "завръщането към демокрацията".

Карвахал е издирван във Венецуела и по обвинения, включващи държавна измяна и финансиране на тероризъм.

"Надявам се, че Съединените щати ... ще предадат на Венецуела престъпник като Уго Карвахал", заяви в сряда пред репортери Хорхе Родригес, председател на законодателния орган на Венецуела, подкрепящ Мадуро.