Регионалният парламент прие съответния закон с 68 гласа "за" срещу 55 "против" при 9 "въздържали се", уточни ДПА, цитирана от БТА.
Забраната ще влезе в сила през 2012 година.

В богатата североизточна испанска автономна област рядко се провеждат кориди, но се очаква тя да даде силен пример за активистите за защита на животните в останалата част на Испания.

След този ход се очаква от Закона за защита на животните в Каталуния да се премахне изключението за борби с бикове от забраната за убиване или лошо отношение към животните и в шоу програми.

Мненията в Каталуня са поляризирани - природозащитниците сочат като недопустимо убиването на биковете с цел зрелище, докато феновете на коридата изтъкват, че сред най-големите й почитатели са били такива знаменитости като художникът Пабло Пикасо и поетът Федерико Гарсия Лорка.

В Каталуния има само една действаща арена за бикове, а на мястото на другата ще се издигне мол. Досега в провинцията се провеждаха по 15 борби с бикове годишно, като билетите рядко биваха разпродавани докрай, а същевременно в цялата страна на сезон се организираха около 1000 борби, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вече година в много испански градове се провеждат протести срещу коридата с искане тя да бъде забранена.
Докато продължаваше обсъждането в местния парламент в Барселона пред сградата се бяха събрали демонстранти от двата лагера. Един мъж, покрит с изкуствена кръв, държеше транспарант с надпис на английски: "Спрете жестокостта към животните! Стига толкова кръв!". Защитниците на коридите носеха транспаранти с надписи като "Свобода и бикове". Двете групи си разменяха провокативни реплики.


Първата испанска територия, която забрани коридите, бяха Канарските острови през 1991 година. Бикоборството там обаче далеч не беше толкова популярно, колкото на континента и към момента на въвеждане на забраната там не се бяха провеждали борби от седем години.