Причина са публикации в медиите за предполагаемите му връзки с офшорни компании на британския остров Джърси.

Разкритията са част от скандала с досиетата "Панама". Сория отрича да е нарушил закона. Той обаче се оттегля, за да ограничи щетите за все още управляващата консервативна Народна партия.

Испания е в дълбока политическа криза - вече 4 месеца след парламентарните избори не може да бъде съставено правителство. Вероятността от предсрочни избори става все по-голяма.

Оставката на Сория идва по-малко от денонощие, след като авторитетният в. "Ел Мундо" написа, че докато е бил кмет на Лас Палмас (столицата на Канарските острови - б.р.) той е имал офшорна фирма в Джърси.

По-рано бе изнесена и информация, че името на министъра се появява и в изтеклите от панамската правна кантора "Мосак Фонсека" документи.

Хосе Мануел Сория обяви решението си да се оттегли тази сутрин преди срещата на кабинета. Той се оттегля и от парламента, и от поста председател на Народната партия на Канарските острови.

Сория е вторият министър от правителството на Мариано Рахой, който подава оставка заради обвинения във финансови злоупотреби. Министърът на здравеопазването Ана Мато се оттегли през 2014 г.

Този месец редица влиятелни издания едновременно публикуваха милиони страници документи на панамската адвокатска кантора, разкривайки милиарди долари в офшорни сметки по целия свят, свързани с политически, държавни и бизнес лидери и знаменитости.

Скандалът доведе до оставки, например в Исландия, а редица правителства обещаха да разследват случаите и да се борят по-усилено с укриването на данъци и прането на пари.

По-рано Кремъл официално се извини на "Голдман Сакс" и "Зюддойче цайтунг" (SZ) заради думи на Владимир Путин, че американската банка стои зад разкритията от "Панамските досиета".