България е изпратила молба до Европейската комисия с искане шофьорите, превозващи стоки, да имат възможност да прекарват редовните си седмични почивки в шофьорските кабини, съобщи БНР.

Това е част от искането за продължаване на дерогациите според регламент на Комисията от 2006 г., който предвижда хармонизирането на някои разпоредби от социалното законодателство, свързани с автомобилния транспорт. Срокът на дерогациите бе от 19 март до 13 април. България иска тези мерки у нас да продължат до 31 май.

Според изключението, което се допуска от този регламент, дневните и намалените седмични почивки могат да се прекарват в кабината, ако превозното средство да разполага с подходящи условия за спане за всеки водач и е неподвижно.

Освен нововъведената дерогация, България моли да бъде продължен срокът и на трите, въведени през март - максималните часове за шофиране на ден да останат 11, а не 9; редовният седмичен период на почивка да е намален от 45 на 24 часа, при това без компенсация; минималните дневни почивки да са заменени с 45-минутен отдих на всеки 5 часа и половина.

Причина за подаването на молбата е извънредната ситуация заради пандемията от коронавируса.

Миналата седмица от Еврокомисията намекнаха, че ще отговорят положително на новите молби, както направиха и през март. Дерогациите важат само на територията на държавата, която е подала молба за тях.