След месец и половина със затворени магазини и забранени срещи между хората, Ирландия започва да разхлабва мерките при значително намалена смъртност от КОВИД-19. От днес отново могат да работят фризьорските салони и фитнес залите, музеите, галериите, библиотеките, кината и храмовете в страната, предаде Франс прес.

Препоръчително е обаче хората да носят предпазни маски, когато са на улицата и в офиса, а също и в религиозните храмове. От петък те ще могат да ходят на ресторант или на бар, но без да сядат на една маса с хора, които не са от тяхното семейство.

Ирландия беше първата европейска държава, която на 22 октомври влезе във втора национална карантина и затвори по-несъществените търговски обекти, забрани срещите между хора от различни домакинства, но занятията в училищата продължиха присъствено.

"Всички очакват през идните седмици броят на заразените да се увеличи. Предизвикателството е да задържим това увеличение възможно най-слабо" заяви вчера пред телевизия Ар Ти И външният министър Саймън Ковини.

Според официалните данни през последните седмици смъртните случаи за денонощие най-често са под десет.

"Ние смекчаваме рестрикциите възможно най-силно, за да намерим най-добрия баланс между санитарните, икономическите и социалните съображения", коментира в петък ирландският премиер Михол Мартин.

Същинското разхлабване ще дойде на 18 декември, когато ще бъде обявена "пауза" в прилагането на ограниченията до 6-ти януари. Ще бъде разрешено на хората да се събират на закрито с членове на други, до три домакинства, а пътуванията извън графствата и в чужбина пак ще бъдат възможни.

"Това няма да е Коледа, с каквато сме свикнали, но ще е много специален момент, в който всички да си отдъхнем малко от трудностите на 2020 година", заяви Мартин.