Ударите на Израел срещу ирански военни сили в Сирия и особено атаката срещу едно от предградията на Дамаск са ясно съобщение до Башар Асад. То изисква да се прекратят съюзническите отношения между Сирия и Иран.

Това казва в интервю за азербайджански сайт иранският политолог Гадир Голкариан. "Иранските военни се намират в Сирия на същите законни основания, както и руските. А официално нашето правителство не коментира нападението на израелските самолети", допълни той.

Според него, показателен е факта на бомбардиране на Дамаск от Израел-нещо, което не е ставало от 70-те години на миналия век.

"В Иран следихме внимателно посещението на Нетаняху в Москва, несъмнено, там са говорили за атаката, която последва в Сирия. Така че Москва зад кулисите вероятно се е съгласила на отстъпки и на нова конфигурация на силите със западните държави и Израел", казва политологът.

Според него, новите реалности в Сирия се виждат ясно от отказа на Русия да достави на Сирия комплексите С-300.

"Световните сили няма да допуснат пряка война между Иран и Израел в Сирия, защото това ще е катастрофа за целия регион, а това не влиза в сметките на тези сили. Но размяната на удари ще продължи, вероятно поне още 1 година", прогнозира Голкариан.