Иран започна да инжектира уранов газ в центрофугите в подземния си ядрен обект във Фордо, съобщи днес иранската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс. Новината бе потвърдена и от иранската Организация за атомна енергия, цитирана от агенция Тасним.

По този начин Техеран постепенно престава да спазва задълженията си по ядрената сделка със световните сили от 2015 г. Тя забранява обогатяването на уран във Фордо, а инжектирането на уранов газ в неговите центрофуги ще промени разрешения му статут на изследователски център.

"В присъствието на инспектори от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Иран започна инжектиране на уранов газ в центрофугите във Фордо", съобщи иранската телевизия.

Газ се инжектира в 1044 центрофуги във Фордо, се допълва в изявлението на иранската Организация за атомна енергия.

През 2015 г. Иран се съгласи да превърне Фордо в център за ядрени, физически и технологични изследвания, където 1044 центрофуги да бъдат използвани за цели, различни от обогатяването на уран, като производство на стабилни изотопи, които имат много невоенни приложения.

Същевременно стана ясно, че Иран е задържал за кратко инспекторка на МААЕ и е конфискувал нейните пътни документи, предаде Ройтерс, като се позова на запознати със случая дипломати. Някои от тях са описали случая като тормоз. Инцидентът е станал в иранския обект за обогатяване на уран Натанз миналата седмица. Това е първи подобен случай, откакто Иран сключи ядрената сделка през 2015 г.

Въпросът може да бъде обсъждан утре на срещата на членовете на управителния борд на МААЕ.

Друг въпрос, който може да се обсъжда на това заседание, е как Иран е отговорил на въпросите за следи от уран, открити на обект в Техеран, за който Израел твърди, че бил таен ядрен склад. Иран твърди, че този обект е бил просто фабрика за пране на килими.