Това предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани и от БТА.

Предложението на съдебната власт е те да могат да съдят всички държавни служители, заподозрени за финансови престъпления, включително военни, и да могат да произнасят и смъртни присъди.

Аятолах Али Хаменей призова за бързо и справедливо правосъдие от новите съдилища, след като главата на съдебната власт заяви, че страната е изправена пред икономическа война.

Риалът се обезцени почти наполовина от април насам под заплахата от американски санкции и при засилено търсене на долари сред редовите иранци, опитващи се да спасят спестяванията си. Централната банка и съдебната власт обвиниха външни врагове - САЩ, Израел, Саудитска Арабия и противници на правителството, живеещи в изгнание за срива на националната валута и рязкото поскъпване на златните монети.

Властите съобщиха, че над 40 души, сред които бивш заместник-управител на централната банка, са арестувани за финансови престъпления, наказуеми със смъртна присъда.

"Сегашните особени икономически условия представляват икономическа война", заяви главата на съдебната власт аятолах Садек Амоли Лариджани в писмо до Хаменей, с което поиска създаването на специални съдилища, които бързо да решават дела за финансови престъпления.

Хаменей се съгласи с предложението, като заяви в отговор: "Целта (им) трябва да бъде да наказват виновните в корупционни икономически практики бързо и справедливо".

Новите Ислямски революционни съдилища да бъдат учредени за срок от две години с право да наказват с максимални присъди "онези, които корумпират икономиката", като правото на обжалване бъде ограничено, предложи аятолах Лариджани в писмото, прочетено по държавната телевизия.