Иранският президент Ебрахим Раиси обяви за днес ден на траур и предрече, че атаката срещу болницата ще се обърне срещу Израел и неговия американски съюзник.

"Пламъците от американско-израелските бомби, хвърлени тази вечер върху палестинските жертви, ранени в болница /.../ в Газа, скоро ще погълнат ционистите", заяви Раиси, цитиран от информационната агенция ИРНА. "Иран е в траур", добави той.

Палестинското ислямистко движение "Хамас", което контролира ивицата Газа, обвини за удара Израел. Израелската армия заяви, че отговорност за него носи групировката "Ислямски джихад", съюзник на "Хамас", която според израелските военни е изстреляла погрешно ракета, поразила болницата. Стотици хора загинаха, търсейки укритие в медицинското заведение. 

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан на свой ред призова в пост в мрежата "Екс" за "световно единство" срещу Израел, "узурпаторски режим, по-ненавистен от Ислямска държава".

Техеран призова също арабските държави, установили отношения с Израел, да ги прекъснат.

Вчера Абдолахиан заяви по държавната телевизия, че в близките часове може да се очакват "изпреварващи действия" и добави, че на Израел няма да бъде позволено да предприеме каквито и да било действия в ивицата Газа. "Лидерите на "оста на съпротивата" няма да позволят на ционисткия режим да предприеме каквито и да било действия в Газа, бе категоричен външният министър на Иран.

Стотици демонстранти се събраха тази нощ пред френското и британското посолство в Техеран, след бомбардирането на болницата в Газа, съобщи фотограф на Франс прес от иранската столица.

"Смърт на Франция и Англия", викаха демонстрантите в Техеран, замеряйки с яйца стените на френското посолство. Протестите приключиха мирно към 03:00 ч. местно време. По-рано няколко хиляди души се бяха събрали на площад "Палестина" в центъра на Техеран, за да изразят гнева си.

Израел и САЩ нямат посолства в Техеран, тъй като не поддържат дипломатически отношения с Иран, отбелязва АФП.