Иранската държавна телевизия разкри самоличността на мъж, който стои зад последната експлозия в ядрения завод в Натанз, съобщиха "Ройтерс" и "Таймс ъв Израел".

"Реза Карими, извършителят на този саботаж...е установен", информира телевизията. Допълва се, че Карими е напуснал Иран преди експлозията миналата неделя, която Техеран смята, че е дело на Израел.

Предприети са необходимите действия за задържането и връщането му в страната, подчертава телевизията.

Медията информира, че 43-годишният е роден в град Кашан. Не се разкрива как той е получил достъп до един от най-секретните обекти в Ислямската република.

Иранската телевизия показа червена бюлетина на Интерпол за арестуването му. Няма достъп до бюлетината в базата данни на Интерпол. Няма коментар от агенцията.

На червената бюлетина се отбелязва, че Карими е пътувал до Испания, Обединените арабски емирства, Кения, Етиопия, Катар, Турция, Уганда, Румъния и друга държава, за която не е ясно.

В същото време ТАСС съобщава, позовавайки се на медията IRIB, която цитира Комисията по национална сигурност и външна политика към иранския парламент, че саботажът е извършен в резултат на детонация на взривно устройство, поставено в обекта. Съобщава се още, че в резултат на взрива частично е повредена системата за електроснабдяване на центрофугите. Няма данни да е извършена кибератака.

Вчера Иран потвърди, че вече обогатява уран с концентрация от 60%. Това е най-голямото му засега нарушение на споразумението, подписано от страната във Виена през 2015 г. с великите сили и Германия. Иран е на малка крачка от обогатяване на уран с концентрация от 90%, което може да позволи на страната да създаде атомна бомба. До момента Ислямската република обогатяваше до 20% ниво на чистота на урана.

Американският президент Джо Байдън изрази съжаление за това ново нарушение, което "изобщо" не помага за излизане от безизходицата. По думите му обаче Вашингтон "въпреки всичко (. . .) е доволен да види, че Иран продължава да участва в дискусиите".

Във Виена продължават днес преговорите за иранската ядрена програма. Всички участници са седнали на една маса, предаде Франс прес, припомняйки и напрежението във връзка със започналото обогатяване на уран до 60 на сто от Техеран.

Европейският съюз съобщи в комюнике, че председателстваната от него комисия по обяд ще поднови работата си на политическо равнище след вчерашните двустранни и експертни дискусии.

В работата участват представители на Китай, Франция, Германия, Русия, Великобритания и Иран.

Диалогът цели да установи кои санкции трябва да вдигне Вашингтон и какви мерки трябва да вземе Техеран за връщане към пълното спазване на споразумението.

Руският посланик към международните организации във Виена Михаил Улянов съобщи в Туитър за "бавен, но постоянен напредък". Пред ирански медии иранският преговарящ каза, че това е среща, на която трябва да се реши как и с какво темпо да продължат дискусиите.

 

Атаката по завода в Натанз, при която според разпространяваната информация са повредени хиляди центрофуги, изглежда е част от ескалиралата тайна война между Израел и Иран.

Израелските власти не са коментирали нападението, на което Техеран се закани да отговори.

Извършената през уикенда атака по завода в Натанз първоначално бе описвана като прекъсване на електропреносната мрежа, но по-късно ирански представители започнаха да я определят за нападение.