Генералният щаб на въоръжените сили на Иран призна, че са отговорни за катастрофата на украинския Boeing 737 в Техеран, но подчертаха, че това е станало "неволно" и трагедията е причинена от "човешка грешка".

В изявление по държавната телевизия тази сутрин иранското министерство на отбраната уточни, че самолетът е летял близо до военен обект на Гвардията на Ислямската революция, поставен в готовност заради възможен отговор на САЩ на ракетните атаки срещу американски бази в Ирак. По тази причина самолетът е бил сбъркан с "враждебна цел и свален неумишлено поради човешка грешка.

Иран ще продължи да разследва обстоятелствата, при които "непростима човешка грешка" доведе до катастрофата на украинския самолет край Техеран, заяви иранският президент Хасан Рохани. Според него "е необходимо да се вземат мерки за отстраняване на слабостите в системата за противовъздушна отбрана на Иран, за да не се повтори отново подобна трагедия".

"Вътрешното разследване на въоръжените сили стигна до заключението, че ракета, изстреляна заради човешка грешка, доведе до страшната катастрофа, при която загинаха 176 невинни хора", се казва още в изявление до Рохани, публикувано в Туитър.

"Украинският пътнически самолет - полет 752, е излетял от летище "Имам Хомейни" и е преминал близо до обект на Революционната гвардия. При тези обстоятелства самолетът е попаднал под непредумишлен обстрел и тази човешка грешка е довела до невинни жертви на сънародници и чуждестранни граждани", беше заявено по иранската държавна телевизия.

Съобщава се още, че виновниците ще бъдат предадени на съдебния орган на министерството на отбраната и ще им бъде потърсена отговорност.

Катастрофата е причинена от човешка грешка и "американския авантюризъм", заяви и иранският външен министър в туит днес, предаде Ройтерс.

"Тъжен ден. Предварителни заключения от вътрешното разследване на въоръжените сили: Човешка грешка в момент на криза, причинена от американския авантюризъм доведе до катастрофа", написа Мохамад Джавад Зариф, като изрази "дълбоко съжаление, извинения и съболезнования към иранския народ, семействата на всички жертви и другите засегнати нации".

Самолетът "Боинг" се разби в сряда, малко след излитането от Техеран, при което загинаха всички 176 души на борда. Западни представители заявиха, че предварителното разузнаване сочи, че самолетът е бил свален от Иран на фона на атаките си върху цели в САЩ, но Техеран първоначално отрече твърдението, преди да признае грешката.

Володимир Зеленски очаква пълно разследване и компансации

Украинският президент Володимир Зеленски написа във Фейсбук, че очаква обстойно разследаване от Техеран, пълно признание на вина, както и отговорните за катастрофата да бъдат изправени пред съда. По думите му Украйна иска да получи пълен достъп до разследването, както и че все още очаква парични компенсации и официално извинение по дипломатически канали за случилото се.

Джъстин Трюдо: Нужни са признания и отчетност

Според премиера на Канада Джъстин Трюдо, са нужни признания и отчетност. Той настоя и за "прозрачност и справедливост за семействата на жертвите" на катастрофата, много от които имаха и с канадско гражданство.

Майкъл Боцюркив: Признанието е много добър ход

Пред Би Би Си Майкъл Боцюркив - анализатор и бивш говорител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, определи като много добър ход признанието на иранското правителство:

"Това са наистина добри новини, тъй като ще даде възможност за по-прозрачно и приемливо разследване, с което да се разбере какво точно се е случило и да се предотврати вероятността да се случи отново. Нещо друго много интересно дойде от иранското правителство днес - а именно, че искат да поканят руснаците да разследват и да анализират черните кутии. Имайки предвид, че ракетата, свалила самолета, е вероятно руска, това е странно решение според мен".