Иран показа първия изцяло произведен и разработен в страната изтребител, който е наречен Kowsar, съобщава иранската агенция Tasnim, цитирана от Ройтерс. Представянето на самолета беше излъчено по националната телевизия, като в него участва и президентът на близкоизточната страна - Хасан Рохани.

Според иранците самолетът е от четвърто поколение и разполага със собствен радар и система за балистични изчисления, благодарение на която са възможни точни удари с неуправляеми бомби.

Вижте кои са най-модерните оръжия на Иран >> >> >>

Освен бомбите Kowsar трябва да може да носи и ракети въздух-въздух. За него не са известни много подробности, но се вижда, че той е с два реактивен двигателя, което би повишило възможностите му.

От показаните снимки обаче си личи, че Kowsar е почти идентичен с дебютиралия през 1962 година американски изтребител F-5. Иран разполага с над 100 бройки от F-5, които страната е закупила преди Ислямската революция от 1979 г.

Преди време в интернет бяха изтекли снимки на Kowsar, които показваха самолета в конфигурация, по-различна от тази на F-5.

Според експертите, иранските конструктори най-вероятно са стъпили на технологиите в американския самолет от 60-те и са ги развили спрямо възможностите си.

Днес модифицирани варианти на F-5 продължават да летят в армиите на Испания, Бразилия и дори САЩ.

F-5

Снимка: Iran Defence ministry

Снимка: US Airforce