Иран отрече да е предоставял балистични ракети на Русия, след като САЩ заявиха, че ще има сериозен международен отговор на всяка подобна стъпка, предаде Ройтерс.

В началото на седмицата Ройтерс, позовавайки се на шест източника, съобщи, че Иран е предоставил на Русия голям брой мощни балистични оръжия земя-земя, което задълбочава военното сътрудничество между двете страни, санкционирани от САЩ, съобщи БТА.

В четвъртък администрацията на Байдън предупреди Иран за "бърз и твърд" отговор от страна на международната общност, ако Ислямската република е предоставила балистични ракети на Русия.

"Въпреки липсата на законови ограничения за продажбата на балистични ракети, Иран е морално задължен да се въздържа от сделки с оръжия по време на руско-украинския конфликт, за да предотврати разпалването на войната", заяви в социалната мрежа "Екс" мисията на Иран към ООН.

"(Това) се корени в спазването на международното право и Устава на ООН от страна на Иран", добави тя.

Ограниченията на Съвета за сигурност на ООН върху износа на някои ирански ракети, безпилотни самолети и други технологии изтече през октомври.

Въпреки това САЩ и Европейският съюз запазиха санкциите върху иранската програма за балистични ракети на фона на опасенията за износ на оръжия за негови съюзници в Близкия изток и за Русия.

Първоначално Иран отричаше че доставя безпилотни самолети на Русия, но месеци по-късно заяви, че е предоставил малък брой преди Москва да започне нахлуването си в Украйна на 24 февруари 2022 г.