Иран е въвел в експлоатация модерни центрофуги за обработка на уран и това нарушава споразуменията от разпадащата се сделка с Техеран от 2015 г., предава AFP. Информацията изнесе информация на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Модерните центрофуги в Натанз са „натрупвали или са били подготвяни да натрупват обогатен уран“, заяви в свое изявление агенцията.

Малко по-рано върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи обяви, че на европейците не може да им се има доверие. Като причина за това той изтъкна неспособността им да спасят ядреното споразумение от 2015 г., от което САЩ едностранно се оттеглиха през миналата година, съобщава "Асошиейтед прес". Оттогава американските санкции възпрепятстват Иран да продава петрола си в чужбина и засегнаха тежко икономиката му.

Хаменеи говори днес, ден след като президентът на Иран Хасан Рохани изнесе реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Хаменеи изтъкна: "Европейците не изпълниха нито един от ангажиментите си и това е най-важната причина да не трябва да им се има доверие."

Имаше надежда европейското посредничество да помогне за спасяването на ядреното споразумение на Иран със световните сили. Ала Хаменеи подчерта, че европейците били толкова враждебно настроени към Иран, колкото и САЩ, и че европейското посредничество е осигурило практически нищо повече от "дълги речи".

Президентът на Иран Хасан Роухани заяви, че Иран, "разбира се" ще разговаря със САЩ, ако президентът Доналд Тръмп оттегли санкциите срещу Техеран и прекрати политиката си на "максимално напрежение" срещу страната, предаде AFP.

"Ако стигнем до време, където тези мерки бъдат премахнати от масата, разбира се възможността остава за разговори със САЩ", заяви Роухани пред репортери в Ню Йорк, ден след като се обърна към Общото събрание на ООН.