Властите на Иран обявиха, че са отнели акредитациите на инспектори от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), които следят изпълнението от страна на Техеран на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по ядрената му програма, предава Агенция Франс прес. Засега не се изнася официална информация за колко души става въпрос.

Поводът е, че миналата седмица те задействаха аларма на входа на завода за обогатяване на уран в Натанц. Проверката на входната порта на централата е "задействала аларма", предизвикваща безпокойство за "подозрителен продукт", се казва в съобщение на Иранската организация за атомна енергия.

Първоначалната информация бе за отнета акредитация само на една инспекторка. Тя задействала аларма, което предизвикало опасения, че тя може да носи у себе си "подозрителен предмет", се казва в съобщение, публикувано днес на официалния сайт на Иранската организация за атомна енергия (ИОАЕ). В резултат на това тя не е била допусната в завода.

ИОАЕ е уведомила ядрената агенция на ООН за случилото се, а също, че акредитацията на инспекторката е отнета. В съобщението се казва, че жената е отпътувала за Виена, където се намира централата на МААЕ, но не се посочва нито каква е националността й, нито кога е отпътувала. За други инспектори не се споменава. 

ИОАЕ уточни, че иранският представител в МААЕ ще представи днес изчерпателен доклад за случая на специално заседание днес на 35-членния си управителен съвет за действията на Иран.

Въпросът с инцидента в Натанз и отнетата акредитация на инспекторката също е в дневния ред, посочи източник от австрийската столица. Според него срещата на МААЕ е била свикана преди Техеран да обяви вчера, че възобновява обогатяването на уран в завода си във Фордо.

ИОАЕ съобщи, че минути след полунощ е започнало инжектирането на уранов газ в центрофугите във Фордо. В комюникето си иранският ядрен регулатор подчертава, че "всички дейности са били извършени под контрола на МААЕ".

Съгласно споразумението от 2015 г. между Иран и световните сили, ядрените й съоръжения подлежат на непрекъснат мониторинг от МААЕ.

Считано от 6 ноември, Иран започна нова, четвърта по ред фаза на намаляване на ангажиментите си по ядреното споразумение, подписано със световните сили през лятото на 2015 г. Това обяви държавният глава на страната Хасан Роухани по-рано рази седмица.

Съгласно думите му, Техеран ще започне да използва центрофуги в съоръжението във Фордо на 6 ноември.

"Четвъртата фаза [намаляване на задълженията ще започне с инжектирането на газ в центрофугите във Фордо", поясни иранският президент.

Прекратяването на дейността в завода в планините близо до свещения шиитски град Кум беше едно от ограниченията за ядрените дейности, които Иран прие в замяна на премахването на международните санкции. Съответното бе скрепено в договора за ядрената програма на близкоизточната република, подписан през лятото на 2015 г.

Миналата година САЩ обявиха изтеглянето си от сделката, след което наложиха санкции на Иран. В отговор Техеран започна поетапно спиране на изпълнение на ангажиментите си по договора.

По-рано тази седмица бе обявено също, че производството на обогатен уран в Иран е достигнало до пет килограма на ден, повече от 10 пъти над нивото отпреди два месеца, когато страната се отказа от редица ангажименти по споразумението от 2015 г. за ядрената програма на Техеран. Иран също e разработил две нови усъвършенствани центрофуги, едната от които преминава през тестове. Съответното съобщи Али Акбар Салехи, ръководителят на Иранската организация за атомна енергия.

Европейските страни са неспособни да осигурят на Иран икономически ползи, за да изпълнява той задълженията си по Съвместния всеобхватен план за действия (СВПД). Затова Иран постепенно намалява ангажиментите си по ядрената сделка, заяви в тази връзка днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от ТАСС. Рябков каза това пред журналисти по време на работно посещение в Израел. Засега е рано да се говори за среща на равнище външни министри между "петорката" международни посредници (Русия, Великобритания, Германия, Китай, Франция) и Иран по повод ядреното споразумие, отбеляза той.

Рябков обясни, че за да има резултат от такава среща, тя трябва да бъде подготвена предварително, а Русия "засега не е много убедена, че на първо място европейските страни по СВПД преценяват събитията адекватно". По думите му европейските партньори на Техеран са склонни да хвърлят вината за всичко върху него. Всъщност обаче "именно тяхната недостатъчна активност, неспособност да предоставят на Иран икономически ползи от цялостно изпълнение на СВПД, именно това е първопричината Иран да тръгне по пътя към постепенно свиване на доброволно поетите от него ангажименти", заяви Рябков.