Иранското военно ръководство днес оцени като успешна снощната масирана ракетна атака срещу Израел и предупреди, че ще нанесе още по-мащабен удар в случай на ответно израелско нападение, съобщиха Ройтерс и ДПА, на които се позова БТА.

Израелската армия обаче обяви атаката на Иран като провалена, дори и при използването на балистични ракети.

Тази нощ Иран за пръв път в историята нападна директно заклетия си враг Израел. Съобщава се, че Революционната гвардия е изстреляла десетки безпилотни самолети и ракети.

Армията на Израел отбеляза, че Иран е изстрелял около 300 ракети, 99% от които са били прехванати от Израел и неговите съюзници.

Как Техеран видя резултатите от операцията

"Причината за операцията беше пресичането на червените линии от ционисткия режим", заяви началникът на генералния щаб на иранските въоръжени сили генерал Мохамед Багери, цитиран от агенция ИСНА. Той допълни, че ответните удари срещу Израел са били успешни.

"Операциите ни приключиха и нямаме намерение да ги продължаваме", заяви генералът, който уточни, че страната му успешно е ударила две израелски военни бази.

Иранската държавна агенция ИРНА твърди, че "в най-голямата военновъздушна база в Негев са нанесени сериозни щети".

Нападението с кодово наименование "Спазено обещание" е било извършено в отговор на смъртта на високопоставени ирански офицери в Сирия при предполагаем израелски въздушен удар по иранското посолство в Дамаск по-рано този месец.

"Нашият отговор ще бъде значително по-масиран от снощните бойни действия, ако Израел отговори на Иран", заяви ген. Багери. Той допълни, че Техеран е предал през Швейцария предупреждение към Вашингтон, че подкрепа на израелски отговор срещу Иран ще доведе до това американските военни бази в региона да бъдат превърнати в цели.

В обръщение пред иранската държавна телевизия командирът на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция генерал-майор Хосеин Салами заяви, че всяка израелска атака срещу интересите, имуществото, служителите или гражданите на Иран ще получи отговор на израелска територия.

Словесният отговор на Израел

Израелският военен говорител Даниел Хагари категорично отхвърли идеята, че нощната атака на Иран срещу Израел може да е била замислена като форма на демонстрация, без сериозни намерения за нанасяне на щети, предаде ДПА, на която се позова БТА.

"Мисля, че Иран искаше да постигне резултати и не постигна такива", заяви Хагари пред медиите. Той определи използването на балистични ракети от Иран като явна ескалация.

Що се отнася до евентуалния израелски отговор, военният говорител каза: "Оценяваме ситуацията, показваме на кабинета плана и сме готови да направим необходимото за защитата на Израел." Страната е подготвена за по-нататъшни заплахи от страна на Иран, увери Хагари.

"Хамас" подкрепи Иран

Палестинската екстремистка групировка "Хамас", която воюва вече над половин година срещу Израел в Газа, подкрепи действията на Иран.

"Ние в "Хамас" смятаме военната операция, проведена от Ислямска република Иран за естествено право и заслужен отговор за престъплението срещу иранското консулство в Дамаск и убиването на няколко от командирите на Революционната гвардия", се казва в официално изявление на "Хамас".

Други защитници на Израел

Още в ранните часове на деня стана известно, че САЩ са помогнали на Израел при неутрализирането на иранските ракети и дронове. Кралските военновъздушни сили на Великобритания също съобщиха, че техни изтребители са използвани за сваляне на ирански безпилотни самолети. Хагари сега съобщи, че Франция също е сред страните, участвали в защитата на Израел.

"Франция разполага с много добри технологии, самолети, радари - и знам, че са допринесли за патрулирането на въздушното пространство", каза той, като добави, че не разполага с точни данни дали френските самолети са свалили някоя от ракетите, изстреляни от Иран.

Йорданското правителство също заяви, че е прихванала "летящи машини", проникнали в йорданското въздушно пространство по време на атаката с дронове и ракети, предприета от Иран.

Йорданските въоръжени сили "ще се противопоставят... на всяка заплаха или нарушение, които застрашават сигурността и безопасността на страната, нейните граждани, въздушното ѝ пространство и територията ѝ, откъдето и да идват и с всички налични средства", предупреди правителството. В изявлението се подчертава, че въоръжените сили са "прихванали и неутрализирали устройствата, които са проникнали във въздушното ни пространство миналата нощ", и че отломки са паднали "на няколко места", без да причинят наранявания.