Новината, че след десет дни Иран вече няма да се придържа към атомното споразумение, свари външните министри на ЕС доста неподготвени. Според съобщението от Техеран, обогатяването на уран е толкова напреднало, че вече е невъзможно да се спазват ограниченията, наложени от международното споразумение.

Външните министри на ЕС искат да спасят атомното споразумение, което беше едностранно напуснато от САЩ. В това отношение те разчитат на сътрудничество с Русия и Китай. Но след атаките срещу два петролни танкера в Ормузкия проток напрежението в региона нарасна значително. А що се отнася до иранските искания за по-голяма икономическа подкрепа - тук ЕС е с вързани ръце.

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че обявеното от Иран едностранно редуциране на задълженията е "неприемливо" за европейците.

САЩ ще постигне целта си?

Иран беше поставил на европейците срок до 9 юли, за да изяснят как биха могли да смекчат икономическите последици от най-новите американски санкции. ЕС все още се опитва да намери финансов инструмент, чрез който да се извършват разплащанията между иранските и европейски фирми, търгуващи помежду си, така че те да не бъдат засегнати от американските наказателни мерки. Засега обаче редица големи европейски фирми, които искат да търгуват и със САЩ, се въздържат от бизнес с Иран, тъй като страхът им от санкции е голям. Може да се окаже, че американското правителство е на път да постигне целта си и да постави Иран на колене чрез икономически натиск.

Отговорен ли е Иран за атаките срещу двата петролни танкера в Оманския залив? Повечето от европейските външни министри смятат, че не може да се даде еднозначен отговор на този въпрос. Външните министри на Германия, Люксембург, Австрия и Холандия смятат, че има нужда от повече информации за случилото се. Според тях, не бива да се правят прибързани изводи. Единствено британското правителство категорично зае страната на американците. В тази връзка външният министър на Люксембург Жан Аселборн припомни как преди 13 години се стигна до войната в Ирак. Американските тайни служби и американското външно министерство тогава съзнателно или несъзнателно заблудиха световната общественост с фалшиви доказателства за наличието на оръжия за масово унищожение в Ирак.

Аселборн не скри, че не изпитва особено доверие към сегашното правителство във Вашингтон, нито към съветника по въпросите на националната сигурност Джон Болтън. "Задачата на всеки външен министър е преди всичко да осуетява войни (...) Именно това трябва да направим и сега", предупреди той. Германският външен министър Хайко Маас изтъкна, че ЕС е длъжен активно да допринесе за намаляването на ескалацията, защото никой в света няма интерес от военен сблъсък, който да подпали целия регион.

САЩ критикуват ЕС

Американският външен министър Майк Помпео още в неделя остро разкритикува позицията на европейските външни министри в интервю за CBS и заяви, че освен публикуваното видео за атаката в Оманския залив, на европейците са били предоставени значително повече сведения за инцидента.

Дипломати от ЕС обаче оспорват това твърдение. Според тях, САЩ в действителност не са предоставили истински доказателства за вината на Иран. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш апелира за независимо международно разследване на инцидента. Люксембургският външен министър, който често е изказвал сурови критики по адрес на САЩ, подкрепя това предложение.

Публикувано в DW