Иран все още е на година от разработването на ядрена бомба. "Все още има известно време до крайния срок, но и малък прозорец (от време), за да запазим жива сделката", заяви той. Въпреки че Лондон и Вашингтон са близки съюзници, Хънт изрази несъгласие с начина, по който САЩ се отнесоха към ядрената сделка с Иран.

Същевременно на пристигане в Брюксел за срещата на външните министри от ЕС британският външен министър предупреди, че ако Иран придобие ядрено оръжие, ситуацията ще стане "много, много токсична и опасна".

Външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан заяви, че Европа трябва да остане единна в опитите си да запази ядрената сделка с Иран. В същото време той призова Техеран да отмени решението си да не се съобразява с част от изискванията на споразумението.

Европейците трябва да останат обединени по този въпрос, каза пред репортери Льо Дриан. По думите му решението на Иран да се откаже от част от ангажиментите си по сделката, от която САЩ се оттеглиха миналата година, е "лош отговор на лошо решение".

Великобритания, Франция и Германия работят заедно за намиране на начин за "запазване" на ядреното споразумение. В съвместно изявление преди днешната среща трите страни потвърдиха подкрепата си за сделката, отбеляза Би Би Си.

Холандският министър на външните работи Стеф Блок междувременно заяви, че "все още не е прекалено късно, но Иран наистина трябва да се придържа към задълженията си".

На редовното месечно заседание на Съвета на ЕС по външни работи външните министри на страните членки ще се опитат да постигнат по-голяма подкрепа за системата от бартерен тип, целяща да позволи търговия с Техеран, избягвайки възможни американски санкции. Вече е осигурена подкрепата на 10 държави, отбелязва АП.

Външните министри на страните от ЕС ще търсят начини за намаляване на напрежението между Иран и САЩ, както и за започване на диалог, който да спаси споразумението от 2015 г., отбелязва на свой ред Ройтерс.

Иран на няколко пъти заяви, че се нуждае от подобряване на икономическите връзки с Европа, след като САЩ наложиха отново тежки санкции върху износа на ирански петрол, утежнявайки икономическата криза в страната. Преди два дни президентът Хасан Рохани подчерта, че Иран е готов да води преговори със САЩ, ако Вашингтон вдигне санкциите и се върне към споразумението от 2015 година.

Винаги сме вярвали в преговорите... ако вдигнат санкциите, сложат край на наложения икономически натиск и се върнат към сделката, сме готови да преговаряме с Америка още днес, веднага и навсякъде, заяви Рохани в изявление, предавано по телевизията.

Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф пристигна вчера в Ню Йорк за участие в конференция на ООН, съобщи ДПА, като се позова на иранската държавна информационна агенция ИРНА. Той ще участва в заседание на Икономическия и социален съвет в сряда, 17 юли. Според слухове в Техеран Зариф планира да положи основите за потенциална среща с американски представители в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН през септември.