При вчерашния въздушен удар на иракски изтребители срещу колона на терористичната организация "Ислямска държава" в западната провинция Ан Анбар е бил ранен лидерът й Абу Бакр ал Багдади. Това твърди държавната иранска информационна агенция ИРНА, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

При удара били убити трима негови заместници - Аш Шишани, който отговарял за пропагандата, Ас Сури и Абу Саид ал Карбули, се казва в съобщението на иранската агенция.

Прецизният въздушен удар бил извършен след получаването на разузнавателна информация, че колоната начело с Ал Багдади пътува за среща в град Карабла с командири на ИД.

По-късно Ройтерс съобщи, че Абу Бакр ал Багдади най-вероятно не е бил в конвоя.
След като преразгледахме цялата информация, която получихме от нашите източници, по-вероятно е улученият конвой да не е превозвал ал Багдади“, посочва иракски представител, цитиран от агенцията.

Франция удари лагер на французи

Тренировъчен лагер на Ислямска държава за французи и френскоезични е бил мишена на френските въздушни удари в Сирия миналата седмица, съобщи министерството на отбраната, потвърждавайки информация на в. "Журнал дю Диманш".

Според служител на министерството, цитиран от Франс прес, в бомбардирания лагер са били обучавани французи и френскоговорещи с намерението да се върнат във Франция, където да извършват атентати.
За съществуването на лагера френското разузнаване е разбрало от разпити на джихадисти, свързани със Сирия.

В резултат на ударите на френската авиация в Сирия са били убити не по-малко от шестима френски радикални ислямисти.

Френски изтребители "Рафал" бомбардираха за втори път в нощта на четвъртък срещу петък тренировъчния лагер в района на Ракка след първоначален въздушен удар по същия обект на 27 септември.
Министърът на отбраната Жан-Ив Льо Дриан заяви в петък, че мишената е била изцяло разрушена.