Кюрдите се сражават със сунитските джихадисти от групировката "Ислямска държава" (ИД).

Външните министри се разбраха отделните страни да предоставят военна помощ в съответствие със своите възможности и национални законодателства, предадоха Франс прес и Ройтерс, като се позоваха на дипломати.
Министрите приветстваха пряката военна помощ, изпратена от някои страни членки на ЕС.

Те освен това се разбраха да помислят как да бъде попречено на ИД да спечели от продажбата на петрол.

Европейският съюз приветства факта, че някои държави ще удовлетворят молбата на властите в кюрдския автономен регион в Северен Ирак да получат оръжия, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Ройтерс и БТА.
Той отбеляза, че с колегите си от ЕС са имали дълга дискусия и повечето от тях са изразили позиция, че съюзът трябва да поеме своите отговорности в Ирак.

Някои страни няма да изпратят оръжия поради законови ограничения или недостатъчни запаси, каза Щайнмайер, цитиран от ДПА. Той посочи, че източноевропейски страни членки вероятно ще доставят муниции и друго военно оборудване.

Щайнмайер ще пътува до Ирак, за да попита местните власти какво очакват от Европа, и едва тогава Германия ще вземе решения за помощта, която ще отпусне.

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен отбеляза по-рано в интервю за в. "Билд", че ако геноцидът (срещу малцинствата в Северен Ирак) може да бъде спрян само с помощта на германско оръжие, то Германия е длъжна да окаже помощ.

Чехия междувременно съобщи, че ще започне да доставя в края на август огнестрелни оръжия и муниции на кюрдите.

Франция и САЩ вече съобщиха, че ще доставят оръжие на кюрдските сили.

Великобритания
е склонна да разгледа възможността да въоръжи кюрдските сили, които се бият с джихадистите в Ирак, ако й бъде отправена молба за това, заяви говорител на канцеларията на британския премиер Дейвид Камерън.

По-рано премиерът Нури ал Малики обяви, че се оттегля от поста в полза на своя приемник Хайдер ал Абади и така сложи край на политическата криза в страната.

Извънредната среща на външните минстри на 28-те в Брюксел бе свикана за обсъждане на кризите в Ирак и Украйна и на епидемията от ебола в Западна Африка.